Kalau Ada Kawan-Kawan Yang Berniaga, Janganlah Minta Diskaun Tak Masuk Akal

Janganlah awak tengok seseorang itu berniaga, terus set dalam otak:
“Haa! Dia ni mesti banyak duit!”

Tapi awak tahu tak satu perkara? Berniaga bukan senang dan mudah seperti yang disangka. Peniaga perlu keluarkan modal dan kerah tenaga. Selepas itu, kalau nak dapatkan keuntungan, bukan sekelip mata seperti gores dan menang eh? Awak cuma kira kesenangan dia tetapi awak tak tahu kesusahan dia untuk mendapatkan hasil. Penat tau?

Hari-hari kena promote, berbuih mulut bercakap, perah otak mencari idea. Kalau online, sentiasa kena hadap phone, hadap laptop. Dia kerja sendiri tak boleh sesuka hati nak cuti. Tak kerja, tak adalah duit. Sakit-sakit pun kena gagahkan diri juga untuk buat kerja.

Tapi kalau kerja makan gaji, dah tentu dan sah hujung bulan dapat duit walaupun ada MC. Saat orang lain dah lena tidur, dia masih lagi bersengkang mata mencari rezeki. Kadang-kadang sale kencang, kadang-kadang sale ‘krik.. krik..’. Menangis dalam hati, awak apa tahu?

Jadi, kalau awak bukan seorang peniaga, fahamilah bahawa keuntungan seseorang peniaga untuk mendapatkan hasil yang banyak bukan semudah yang awak sangka. Kalau tak cukup duit nak rolling, kedai pajak atau Ar-Rahnu tempat persinggahan dia.

Dialah boss dan dia jugalah kuli. Jangan tengok, “eh banyak duit pergi bercuti? Banyak duit pakai baju lawa-lawa?”. Hello! Itu ganjaran untuk diri dia sendiri sebab dah bekerja keras. Awak tak tahu dia menjadi bangla untuk bisnes sendiri macam mana.

Akhir kata, kalau ada kawan-kawan yang berniaga, janganlah minta diskaun yang tak masuk akal. Kasihanlah pada mereka. Dah beri harga ‘adik-beradik’ pun nak diskaun lagi sampai tahap harga borong. Awak ingat kawan awak itu buat bisness saja-saja atau buat bisnes amal jariah ke?

Jadi beragak-agaklah ye. Jangan tengok apa yang dia ada tetapi lihatlah segala usaha dia. Sila hadam. Support bisnes kawan-kawan, tak perlu minta diskaun. Tolong promote kalau awak sayang kawan awak. Tak semua peniaga itu hidup senang.

Sumber : Mats Yash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *