7 Atlet Wanita Malaysia Di Sukan SEA 2017 Yang Jadi Tumpuan Hebat

Sempena berlangsungnya Temasya Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur, mari kita kupas tentang atlet-atlet yang mewakili Malaysia dan berjaya mengharumkan nama negara di persada dunia.
Asyik atlet lelaki saja, kan?

Kali ini, kami di theAsianparent akan mengupas 7 atlet wanita pula! Mari kita tunjukkan bagaimana wanita juga boleh bertanding di temasya besar dan mengharumkan nama negara.

Anda pasti teruja membaca kisah kejayaan yang pernah mereka capai.

7 Atlet Wanita Malaysia Yang Hebat Dan Mengharumkan Nama Malaysia Di Persada Dunia

1. Farah Ann Abdul Hadi

Farah Ann haruslah menduduki carta pertama.

Siapa tak kenal dengan si cantik manis ini? Dengan keanggunan wajah dan kelincahan aksinya dalam sukan gimnastik, pasti ramai yang terpukau.

Semalam, beliau berjaya menghadiahkan Malaysia dengan pingat emas apabila menang dalam sukan acara latihan lantai apabila memperoleh mata 13.450 mengalahkan pesaing lain!

Farah Ann sebelum ini pernah mewakili Malaysia di Sukan SEA 2010 di New Dehli, upacara Commonwealth di Perth dan memenangi pingat emas di Sukan SEA 2015.

2. Niena Azman

Ha… ini pula keeper futsal bagi pasukan Malaysia.

Jangan main-main, Niena atau nama sebenarnya Nur Izwani Azman adalah pemegang gelaran Best Goalkeeper dari Karnival Bolasepak Wanita!

Beliau berusia 30 tahun dan memegang ijazah dalam Sains Sukan juga ya!

Keeper yang hebat lagi menawan ini bekerja sebagai jurulatih futsal di Akademik Futsal, Petaling Jaya. Malah, beliau juga mewakili Putra Ria FC – salah satu pasukan futsal wanita yang terbesar di Malaysia!

Kalau anda nak tengok wanita hebat ini beraksi, jangan lupa untuk turun ke Kompleks Sukan Panasonic Shah Alam pada hari Ahad (27/8/2017) untuk menyaksikan perlawanan akhir pasukan futsal wanita Malaysia.

3. Aaliyah Yoong Hanifah

Anak gadis yang baru berusia 14 tahun ini sungguh mengagumkan!

Beliau membolot pingat emas di Sukan SEA pada tahun 2011 dan 2015 dalam acara ski air. Aaliyah adalah adik bongsu kepada bekas pemandu F1, Alex Yoong.

Yang paling mengagumkan, beliau pernah membolot 5 pingat emasdari Kejohanan Ski Air dan Wakeboard di Korea Selatan dan pingat gangsa di Junior Moomba, Australia!

You go, girl si cilik hebat!

4. An Najwa Azizan

Kita harus berbangga dengan An Najwa, lebih-lebih lagi apabila beliau berjaya menamatkan kemarau Malaysia yang sudah 16 tahun tak menang pingat emas dalam acara sukan bola jaring di Sukan SEA!

Ketika perlawanan 20 Ogos lalu, setiap kali bola sampai ke tangan Najwa, skor pasti dikumpul! Mana tak kagumnya dengan kehebatan anak muda ini?

Tahun lepas di Kejohanan Bola Jaring Asia, An Najwa dinobat sebagai MVP (Most Valuable Player) kerana ketangkasannya.

5. Tanalaksiumy Mahenthiran Rayer

Ini satu lagi atlet wanita Malaysia yang menjadi buah mulut netizen.
Mana taknya, beliau yang lebih dikenali sebagai Tana ini adalah finalis Miss Universe Malaysia 2017!

Fuh… Tana mewakili Malaysia dalam acara lari 4×400 meter. Beliau juga adalah pelajar dalam jurusan akauntan.

6. Nur Dhabitah Sabri

Satu lagi jaguh muda yang harus dibanggakan Malaysia. Nur Dhabitah menjadi wanita pertama yang menyalakan obor di Temasya Sukan Sea 2017 pada pembukaan acara tempoh hari!

Nyata, pilihan itu tidak salah. Lihat saja rekod kecemerlangan beliau dalam sukan diving.

Beliau pernah membolot pingat emas dalam acara diving di pelbagai temasya seperti di FINA Diving Grand Prix dan Sukan SEA 2015.

Dhabitah juga diangkat sebagai Malaysia Most Promising Athlete 2016! Beliau bakal berentap pada 26 Ogos nanti. Jangan lepaskan peluang melihat aksinya!

7. Fatehah Mustapa

Ini juga bukan calang-calang wanita! Beliau telah memenangi pelbagai (sangat panjang senarainya) pingat dari bermacam temasya sukan.

Antaranya membolot emas dalam Kejohanan Japan Track Cup 2015 dalam kategori Keirin dan Sprint.
Malah, beliau juga mengharumkan nama Malaysia di South East Asian GP Track apabila memenangi tempat pertama dalam kategori sama!

Dalam Sukan SEA ini, beliau mensasarkan 4 pingat emas untuk Malaysia.

You go girl!

Semangat berkobar-kobar apabila membaca kejayaan yang telah dicapai oleh semua atlet wanita ini. Ini membuktikan wanita juga boleh!

Kita boleh! Ayuh wanita di luar sana. Bangun dan beri semangat pada atlet juara kita. Mereka berhak menerimanya.

Sumber : The AsianParent Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *