Kalau Impikan Anak Bergelar Al-Hafiz, Ini 16 Strategi Mesti Dilakukan!

Ibu bapa mana yang tidak impikan anak menjadi anak soleh dan solehah. Tambah membahagiakan apabila mampu menghafaz 30 juzuk al-Quran sejak usia kecil lagi. Kini,impian tersebut boleh menjadi kenyataan asalkan sahaja anda melakukan startegi yang betul sejak si comel masih kecil lagi. Ayuh, ibu dan ayah semua, jangan berlengah lagi untuk menjadikan anak anda salah…

Inilah Sebab Utama Kenapa Jangan Bagi Anak Minum Milo Seawal Usia 7 Tahun

Anak kahak bila minum Milo? Anak sembelit bila minum Milo? Anak tantrum bila minum Milo? Please check the ingredients : Ada maltodextrin Maltodextrin bukan sahaja tidak bagus kepada anak, ia tidak bagus untuk semua peringkat usia. Ia diperbuat daripada sirap jagung. Jagung pula sumbernya GMO. Sirap jagung berfruktos tinggi (HFCS) adalah sejenis bahan pemanis yang…

Gigi Tumbuh Dua Baris, Ini Kesilapan Ibu Bapa!

Biasanya anak kecil sudah mula berganti gigi ketika menginjak usia 6 tahun, namun gigi anak lelaki seorang ibu ini pula tidak berubah sehingga dia berusia 8 tahun. Ketika sudah mula menunjukkan pergantian gigi, giginya tumbuh menjadi dua baris! Ini disebabkan kerana gigi susunya tidak gugur, gigi tetapnya pula sudah tumbuh. Keadaan gigi kanak-kanak ini semakin…

Bila Dah Kahwin, Ipar Dan Mertua Jangan Cuba Kacau Ekonomi Rumahtangga

Sebenarnya kisah yang saya nak post ni berkisar mengenai kisah keluarga saya. Bukan niat nak membuka pekung di dada tapi biar dijadikan iktibar buat semua. Mak berkahwin dengan ayah atas dasar cinta. Namun keluarga bahagia impian mak saya sentiasa diganggu oleh insan yang berstatus ipar dan mertua. Dari baru kahwin sampai kini ada saja tohmahan…

Berkat Anak Sulung Perempuan

“Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya ,anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم Kerana…

“Ayah Aku Pesan, Kita Lelaki Jangan Guna Duit Perempuan.”

Ayah aku dulu pernah pesan, kita lelaki jangan guna duit perempuan termasuklah duit ibu, adik atau kakak. 1. Dulu-dulu pun kalau ibu bagi duit belanja extra pun tak ambil sebab ayah dah bagi siap-siap awal minggu itu. 2. Kalau nak minta duit extra, kena tanya ibu dulu ada kerja yang boleh dibantu / tlong bibik…

Apa Nak Jawab Kalau Anak Tanya Kenapa Allah Suruh Solat Banyak-Banyak? Ini Jawapannya.

Penjelasan Terbaik Jika Anak Anda Persoalkan Isu Solat. Assalamualaikum, Mama Lana Luqman dibanjiri message inbox dengan soalan bagaimana mendidik anak solat. Sejujurnya saya juga melalui proses kaedah cuba jaya di mana selalunya gagal belaka. Bukan sahaja bab solat, mendidik anak special mahupun anak typical memanglah kena menggunakan kaedah yang berbeza-beza.lain anak lain ragamnya kan? Kisah…

Perkongsian Dari Seorang Ibu Dalam Membesarkan Anak Lelaki Ini Mendapat Lebih 30,000 Share

Sebagai seorang ibu dan bapa kepada anak-anak, sudah semestinya akan menempuh cabaran dalam membesarkan mereka, ianya adalah norma kehidupan yang perlu dihadapi jua, tidak kiralah sewaktu anak kecil, atau ketika mereka remaja. Pelbagai karenah dan ragam anak-anak akan sentiasa mewarnai kehidupan yang membuatkan ibu dan bapa tersenyum gembira. Bagi mereka yang mempunyai anak lelaki yang…