Berkat Anak Sulung Perempuan

“Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya ,anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم Kerana…

“Ayah Aku Pesan, Kita Lelaki Jangan Guna Duit Perempuan.”

Ayah aku dulu pernah pesan, kita lelaki jangan guna duit perempuan termasuklah duit ibu, adik atau kakak. 1. Dulu-dulu pun kalau ibu bagi duit belanja extra pun tak ambil sebab ayah dah bagi siap-siap awal minggu itu. 2. Kalau nak minta duit extra, kena tanya ibu dulu ada kerja yang boleh dibantu / tlong bibik…

Apa Nak Jawab Kalau Anak Tanya Kenapa Allah Suruh Solat Banyak-Banyak? Ini Jawapannya.

Penjelasan Terbaik Jika Anak Anda Persoalkan Isu Solat. Assalamualaikum, Mama Lana Luqman dibanjiri message inbox dengan soalan bagaimana mendidik anak solat. Sejujurnya saya juga melalui proses kaedah cuba jaya di mana selalunya gagal belaka. Bukan sahaja bab solat, mendidik anak special mahupun anak typical memanglah kena menggunakan kaedah yang berbeza-beza.lain anak lain ragamnya kan? Kisah…

Perkongsian Dari Seorang Ibu Dalam Membesarkan Anak Lelaki Ini Mendapat Lebih 30,000 Share

Sebagai seorang ibu dan bapa kepada anak-anak, sudah semestinya akan menempuh cabaran dalam membesarkan mereka, ianya adalah norma kehidupan yang perlu dihadapi jua, tidak kiralah sewaktu anak kecil, atau ketika mereka remaja. Pelbagai karenah dan ragam anak-anak akan sentiasa mewarnai kehidupan yang membuatkan ibu dan bapa tersenyum gembira. Bagi mereka yang mempunyai anak lelaki yang…

Para Suami, Jangan Bagi Isteri Baru Lepas Bersalin Stress Walaupun Sedikit

Oleh Taufiq Razif Kenapa ada ibu sanggup tikam anak sendiri? Hari ini mood saya agak suram. Mana tak suram bila terbaca berita tergempar di mana seorang ibu sanggup menikam anaknya sendiri bertubi-tubi sebanyak 20 tikaman! Dan salah satu tikaman itu menyebabkan usus anaknya terburai keluar. Saya sedih tapi saya tak pelik. Dalam dunia perubatan, perkara…

Awas, Suntikan Cegah Kehamilan Lebih 2 Tahun Boleh Akibat Tulang Rapuh!

Atas faktor kesihatan seperti faktor usia yang semakin meningkat, jarak kehamilan yang rapat serta kelahiran anak secara pembedahan, memungkinkan wanita mengikut saranan doktor bagi mencegah kehamilan berlaku.Salah satu kaedah yang sering menjadi pilihan adalah melalui Suntikan Depo Provera. Suntikan Depo Provera ini mengandungi hormon progesterone atau DMPA 150mg yang memberikan kesan pencegahan kehamilan buat jangka…

Anak 1 Tahun Meninggal Dunia Kerana Asap Rokok, Ingat Jangan Cium Dan Peluk Anak Selepas Merokok!!

Anda bila lagi nak berhenti,jangan sampai macam saya,menyesal nanti”pesan lelaki yang kini berusia 35 tahun kepada orang ramai setelah anaknya yang berusia 1 tahun 10 hari meninggal dunia akibat terlalu terdedah kepada asap rokok. Katanya anaknya itu meninggal akibat pneumonia atau radang paru-paru,di usia yang sangat muda tentulah sangat tipis untuk menyelamtkannya. Kesal berbalut rindu…

“Mak, I can’t stop baca Al-Quran, dah ketagih ni..” – Wanita Ini Kongsi Tip Bagaimana Untuk Latih Anak Cintakan Al-Quran

Anak-anak merupakan anugerah terindah buat ibu dan bapa, mereka seperti kain putih yang harus dicorakkan oleh ibu dan bapa. Sejak dari kecil lagi, pelbagai pendedahan telah diberikan kepada anak-anak ini, agar mereka boleh membesar dengan baik, dan menyesuaikan diri mereka dengan rakan seusia. Namun begitu, ada ketikanya akan wujud kesukaran untuk mendidik anak-anak, kerana bagi…