3,000 Peserta Jemaah Tabligh Tiada di Malaysia – Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA, 6 April 2020 : Seramai 3,000 orang peserta jemaah tabligh dipercayai tiada di Malaysia dan dipercayai telah dan masih berada di luar negara khususnya di Indonesia dan India berdasarkan informasi terkini daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menurut Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan KKM, sebahagian daripada peserta jemaah tabligh ini dipercayai berada di Indonesia dan India dan diminta melakukan saringan ujian COVID 19 segera di sana.

Menurut Datuk Dr Noor Hisham Abdullah lagi, saringan kesihatan ini penting bagi mencegah penularan COVID-19 dan sekaligus merencatkan rantaian virus ini secara mendadak.

“Masih ada kira-kira 3,000 orang daripada kumpulan jemaah tabligh. Kita percaya sebahagian mereka tiada dalam negara, sebahagian lagi mungkin di Indonesia dan mungkin juga di India.

“Kami percaya mereka berada di sana. Namun kami sedang berusaha menjejaki mereka dengan sebaik mungkin. Kami menyarankan mereka melakukan saringan kesihatan terutamanya mereka yang hadir himpunan tabligh di Sri Petaling,” maklum beliau dalam sidang media pada Sabtu lalu.

Justeru katanya, KKM telah bekerjasama dengan polis bagi menjejak kesemua peserta jemaah tabligh ini.

“Jadi saya rasa mereka yang pakar dalam perkara ini. Kita juga bekerjasama dengan NGO yang terlibat untuk menjejaki mereka,” ujar Dr Noor Hisham lagi.

DigitalMukmin berharap agar 3000 orang lagi peserta jemaah tabligh ini segera memberi respon dan kerjasama kepada pihak berkuasa supaya kita sama-sama dapat menghapuskan rantaian virus COVID 19 ini. Pujian harus diberikan kepada jemaah tabligh yang lain atas kerjasama yang diberikan sebelum ini.

Setinggi-tinggi penghargaan yang tidak terhingga juga kepada pihak KKM, para doktor, para jururawat, pihak polis dan seluruh warga Malaysia yang memberikan kerjasama dalam usaha menghapuskan virus COVID 19 ini.

Sumber: Awani


Jom Bantu Share Artikel Ini
×