Ada Pahala Yang Lagi Best Daripada Solat, Apa dia?

Islam amat menganjurkan umatnya agar sentiasa menjaga silaturrahim sesama insan tidak kira apa jua latar belakang dan keturunannya. Baik kaya ataupun miskin, kedudukan dan pangkat yang hebat bukanlah menjadi penghalang seseorang itu untuk menghubungkan silaturrahmi, malah hubungan silaturrahim itu mesti dijalankan sepanjang hidup kita agar kita menperoleh rahmat dari Allah SWT. Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara kerana itu damaikan antara kedua-dua saudara mu dan bertakwalah kepada ALLAH supaya mendapat rahmat”.

(Surah Al-Hujurat ayat 10)

 

Jumhur Ulama’ berpendapat mengurus Silatulrahim sesama insan melengkapkan tuntutan agama seperti yang tersirat dalam Hadith berikut. Nabi Saw bersabda,

“Mahukah kalian aku tunjukkan amal yang lebih besar pahalanya daripada solat dan saum?”

Sahabat menjawab,

“Tentu saja!”Rasulullah Saw pun kemudian menjelaskan;

“Engkau damaikan yang bertengkar, menyambungkan persaudaraan yang terputus, mempertemukan kembali saudara-saudara yang terpisah, menjembatani berbagai kelompok dalam Islam, dan mengukuhkan ukhuwah di antara mereka.

Ada Pahala Yang Lagi Best Daripada Solat, Apa dia?

Berkaitan hubungan silaturahim Nabi s.a.w juga pernah bersabda:

“Sesiapa yang inginkan rezekinya diluaskan dan dipanjangkan usianya, maka jalinkan hubungan silaturahim (dengan ihsan”).

(Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Pentingnya seorang Mukmin menjaga hubungan antara satu sama lain kerana kelebihan memelihara silaturahim akan mendatangkan kebaikan serta rezeki yang murah. Justeru, umat Islam yang memandang remeh hubungan silaturahim pastinya tidak mendapat keberkatan rezeki yang baik. Bahkan, orang yang tidak mengendahkan menjaga hubungan sesama manusia umpama tidak mengendahkan seruan Nabi Muhammad SAW dan suruhan Allah SWT.

amalkan Prinsip Berjiran

Sebagai seorang Islam, menjadi tuntutan untuk kita mengeratkan hubungan persaudaraan kerana apa sahaja perbuatan dan perlakuan di dunia ini ada kaitannya dengan akhirat. Seorang yang membina persaudaraan kerana Allah SWT juga akan dipelihara hubungan kesatuan sesama manusia di akhirat.

Hubungan persaudaraan sesama Muslim hakikatnya bukan hanya berlaku di dunia, ia juga berterusan hingga ke akhirat. Manusia yang memutuskan silaturahim bukan hanya berada terasing di dunia, malah berseorangan di akhirat kelak.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×