Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Menurut Louisa atau nama Islamnya Louisa Alissa Chong Abdullah, beliau sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap tiga angin ahmar sehingga koma. Wanita berusia 64 tahun itu berkata, beliau bukan ingin meminta simpati orang ramai sebaliknya membuktikan bahawa mampu bɛrdepan dugaan tersebut disamping bergelar seorang saudara baru. Melalui ruangan komen, rata-rata netizen terkejut kerana … Read more

Korban Covid-19 termuda di negara ini

Korban Covid-19 termuda di negara ini

PUTRAJAYA: Seorang bayi lelaki berusia 38 minggu dipercayai menjadi korban COVID-19 termuda di negara ini. Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI) dalam satu muat naik di Facebook menceritakan saat duka ketika bayi tersebut dikebumikan pada Selasa. “Ya Allah…sayu hati kami di keheningan malam tadi, kali pertama menerima jenazah COVID-19 termuda bayi lelaki berusia 38 minggu,” tulis … Read more

Daging korban tidak boleh disimpan selama 3hari

Daging korban tidak boleh disimpan selama 3hari

Kepada mereka yang melakukan ibadah korban tempoh hari, pastinya agihan daging korban telah dibuat kepada golongan fakir miskin dan penduduk setempat, selain untuk diri sendiri. Sudah tentu ada yang telah pun merasai keenakan daging korban tersebut yang dijadikan hidangan buat seisi keluarga selama beberapa hari ini. Walaupun sudah dimasak dan dimakan berkali-kali, namun masih ada … Read more

“Suami saya pilih untuk mengaji Al-quran”

Suami saya pilih untuk mengaji Al-quran

Aktres Risteena Munim meluahkan rasa syukur dan bangga dengan kesungguhan suaminya, Isa Khan yang melakukan amal ibadah sepanjang 10 hari pertama Zulhijah bagi merebut ganjaran pahala Allah SWT. Menerusi perkongsian di laman Instagram, aktres berusia 32 tahun itu memuat naik video memaparkan suaminya yang juga aktor sedang mengaji al-Quran dengan bantuan seorang ustaz melalui panggilan … Read more

Wafatnya Ulama Tertua Di Madinah Keturunan Sayyidina Umar Ibn Al-Khattab

Wafatnya Ulama Tertua Di Madinah Keturunan Sayyidina Umar Ibn Al-Khattab

Mendapat Perkhabaran Sedih Dari Madinah Al-Munawwarah Telah Wafatnya Antara Ulama Tertua Mereka Iaitu Syeikh Muhiy Al-Din Dari Keturunan Sayyidina Umar Ibn Al-Khattab. Madinah al-Munawwarah – Allahu..mendapat berita sedih dari bumi kinanah bahawa telah wafatnya antara Ulama tertua mereka iaitu Syeikh Muhiy al-Din (Mempunyai jalur dari keturunan Sayyidina Umar ibn al-Khattab) pada hari Sabtu, 19 Jun … Read more

Beli lembu RM8000 dikorbankan untuk 3 isteri

Beli lembu RM8000 dikorbankan untuk 3 isteri

Seorang lelaki membeli seekor lembu sado baka Charolais buat ibadah korban untuk tiga isterinya sempena Adiladha minggu depan. Lembu seberat 800 kilogram dan berharga RM8,000 itu yang dibeli akan dikorbankan untuk tiga isterinya iaitu Roslina Mohd Jam Marti, 31, Wan Nur Khairul Nazrah, 29, dan Nur Atikah Mohd Nazri, 25. Ahli perniagaan, Hafizatul Najmi Pizat, … Read more

HARAM ke ,menyusukan anak berumur lebih dari 2 tahun?

HARAM ke ,menyusukan anak berumur lebih dari 2 tahun

Apakah hukum, menyusukan anak sehingga berusia 6 tahun sedangkan susu itu masih ada dalam badan wanita tersebut seperti seawal dulu dia menyusukan anaknya. Setengah pendapat mengatakan ia adalah darah dan bukan susu lagi. Ada juga yang mengatakan ia menjadi darah dan bukan susu lagi jika si ibu sedang mengandungkan anak lagi. Firman Allah SWT : … Read more

Arab Saudi ENGGAN membenarkan penerima Sinovac menunaikan haji

Arab Saudi ENGGAN membenarkan penerima Sinovac menunaikan haji

Usaha kerajaan kita nak bincang dengan kerajaan Arab Saudi tentang isu vaksin Sinovac. Hal itu penting oleh sebab ramai juga rakyat Malaysia yang sudah disuntik dengan vaksin itu. Menurut beritanya, kerajaan Arab Saudi menganggap vaksin Sinovac dari China belum memenuhi syarat yang ditetapkan. Buat masa ini, Arab Saudi hanya mengiktiraf vaksin Pfizer dan AstraZeneca. Menteri … Read more

Tembok Dzulqarnain Sudah Hampir Terbuka?

Tembok Dzulqarnain Sudah Hampir Terbuka?

Suatu malam, Khalifah Al-Watsiq Billah bermimpi tembok yang pernah dibangun Dzulqarnain telah terbuka. Itu bertanda, kaum yang ribuan tahun berada di baliknya, yaitu Ya’juj dan Ma’juj, telah berkeliaran di alam bebas. Lepasnya Ya’juj dan Ma’juj atau Gog and Magog, merupakan malapetaka besar yang berkaitan dengan akhir zaman. Lepasnya Ya’juj dan Ma’juj merupakan satu dari sepuluh … Read more

Dajjal muncul dalam keadaan marah, Betul ke? dan Kenapa?

Dajjal muncul dalam keadaan marah, Betul ke? dan Kenapa?

Tanda-tanda kemunculan Dajjal. Iaitu muncul di saat dunia berhadapan dengan konflik. Dalam masa yang sama, dunia ketika itu diselubungi kebuluran dan peperangan. Jika kita duduk di Malaysia, kita merasakan masih aman. Tetapi apabila kita melihat realiti-realiti negara yang ditindas, kita akan lihat bahawa Dajjal itu seakan-akan sudah semakin hampir kemunculannya. Digitalmukmin.com akan kongsikan tentang kemunculan … Read more

MISTERI Jambatan Adam Tenggelam Di Lautan.

MISTERI Jambatan Adam Tenggelam Di Lautan.

Pelbagai teori berkenaan bentuk pembentukan muka bumi disebutkan, dengan beberapa pandangan menyatakan; satu masa dulu daratan yang ada sebenarnya berhubung di antara satu sama lain. Digitalmukmin.com akan kongsikan misteri tentang Jambatan Adam Salah satu lokasi yang benar-benar membuktikan teori tersebut adalah ‘Adam’s Bridge’ atau ‘Jambatan Adam,’ dipercayai laluan yang digunakan oleh manusia pertama bumi, Adam … Read more

Taubat Seorang Gangster, Sekarang Berubah 100%

Taubat Seorang Gangster, Sekarang Berubah 100%

Digitalmukmin.com nak share sedikit kisah atau cerita seorang insan yang sangat istimewa dan menyentuh jiwa. Fadhil biasa orangnya, badannya agak besar, bertatu di muka, tetapi apabila beliau menceritakan pengalaman beliau, menitis air mata, penuh emosi bercerita terutama ketika abg long menyentuh kisah ibu nya yg dikasihi. Kini, Abg Long Fadhil makin dihormati, sudah bertaubat, kembali … Read more

Imam Mahdi akan memenuhi penduduk bumi dengan keadilan.

Imam Mahdi akan memenuhi penduduk bumi dengan keadilan.

Sebelum kiamat besar terjadi akan diawali dengan kemunculan Imam Al-Mahdi sebagaimana dijelaskan dalam berbagai riwayat hadis. Kemunculan Imam Mahdi ini akan didahului oleh beberapa tanda berikut. Dari Abu Sai’d Al-Khudri, Rasulullah SAW bersabda; ” Al-Mahdi akan keluar di akhir kehidupan umatku, Allah Ta’ala akan menurunkan hujan kepadanya sehingga buml menumbuhkan tumbuh-tumbuhannya, diberikan kepadanya harta yang … Read more

Hidup Selalu Dibelenggu Masalah? Check Hati, Sudahkah Anda Bersyukur?

Hidup Selalu Dibelengu Masalah? Check Hati, Sudahkah Anda Bersyukur?

Firman Allah SWT mahfumnya: “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”  (Surah ar-Rahman, ayat 13) .Ayat ini jelas menuntut semua hamba-Nya untuk mensyukuri segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT. Dan janganlah apabila nikmat itu ditarik balik baru kita mencari di mana kesyukuran dalam diri. Pepatah Melayu mengatakan ‘sudah terhantuk baru terngadah’. Tokoh … Read more

Bersyukur Dikurniakan Bayi Sulung ‘Tampan’

Bersyukur Dikurniakan Bayi Sulung ‘Tampan’

KehamiIan adalah fasa dinanti-nantikan bagi setiap pasangan yang sudah mendirikan rumah tangga. Justeru, si ibu pasti melakukan penjagaan dengan lebih teliti untuk memastikan semua dalam keadaan sihat dan selamat. Jika sebelum ini Digitakmukmin.com berkongsi antara surah yang perlu diamalkan oleh ibu yang mengandung. Tapi kali ini, kami ingin berkongsi keberhasilan surah tersebut terhadap ibu mengandung. … Read more

Tahu Tak? Banyak Kemuliaan Yang Diperolehi Dari Menjaga Solat 5 Waktu

Tahu Tak? Banyak Kemuliaan Yang Diperolehi Dari Menjaga Solat 5 Waktu

Siapakah insan yang paling mulia di sisi Allah?Manusia yang paling mulia itu apabila ibadah hariannya bermula dengan solat Subuh berjemaah pada awal waktu, terutamanya kaum lelaki. Kemudian, dia mengakhiri pula harinya dengan solat Isyak berjemaah di masjid mahupun surau. Jika di dinding muka buku dipenuhi dengan status yang menyeru ke arah kebaikan kepada masyarakat umum … Read more

Ikhtiar Merawat Sihir Dengan Tanaman Ini.

Ikhtiar Merawat Sihir Dengan Tanaman Ini.

Sihir. Perkataan yang kerap dikaitkan sebagai ikhtiar halus terutamanya untuk mencelakakan orang. Sihir telah wujud sejak zaman sebelum nabi lagi. Namun tidak semuanya berhasil di pulihkan dan ada juga tujuannya adalah untuk membunuh. Seram dengar kan. Tapi, tahukah bahawa terdapat beberapa jenis tanaman yang dijadikan atau digunakan sebagai ikhtiar menangkis dan merawat sihir. Digitalmukmin.com akan … Read more

Mencari Rezeki Yang Halal Adalah Penggugur Dosa.

Mencari Rezeki Yang Halal Adalah Penggugur Dosa.

Bekerja mencari nafkah merupkan ibadah yang sangat mulia. Islam menggolongkannya sebagai salah satu Jihad Fii Sabilillah. Dalam satu hadis disebutkan bahwa bekerja mencari rezeki yang halal adalah penggugur dosa. Dari Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: ‘Sesungguhnya di antara dosa-dosa itu terdapat suatu dosa yang tidak dapat diampuni dengan salat, puasa, haji dan juga umrah.” … Read more

Apakah Golongan Yang Akan Terpilih Jadi Pasukan Imam Mahdi Nanti?

Apakah Golongan yang Akan Terpilih Jadi Pasukan Imam Mahdi Nanti?

Digitalmukmin.com ingin kongsikan  3 Golongan yang Akan Terpilih Jadi Pasukan Imam Mahdi Salah satu tanda akhir zaman adalah banyaknya perang dan huru-hara di dunia. Selain itu menjamurnya kemaksiatan dan munculnya wabak tho’un (sejenis musibah bala penyakit). Sebelum kiamat besar terjadi maka akan diawali dengan kemunculan Imam Mahdi sebagaimana dijelaskan dalam hadis-hadis Nabi. Siapakah golongan yang … Read more

“Di antara tanda-tanda Kiamat adalah hilangnya ilmu dan tersebarnya kebodohan.”

"Di antara tanda-tanda Kiamat adalah hilangnya ilmu dan tersebarnya kebodohan."

Sebagian tanda-tanda dekatnya hari Kiamat adalah diangkatnya ilmu dan tersebarnya kebodohan dan kedunguan. Apa yang dimaksud dengan diangkatnya ilmu? Digitalmukmin.com akan kongsikan pada kamu semua. Saat ini umat Islam banyak dirundung duka dengan ragam musibah termasuk merebaknya wabah dan wafatnya ulama dan orang-orang ‘alim. Kematian para ulama menjadi musibah besar bagi umat di zaman ini. … Read more

Nabi Musa Pernah Menampar Wajah Malaikat Maut?

Nabi Musa Pernah Menampar Wajah Malaikat Maut?

Pernah dengar kisah mengenai Nabi Musa menampar malaikat maut yang dihantar Allah SWT untuk mencabut nyawa nya. Tetapi baginda menolak kematian tersebut. Betul ke cerita ni? Digitalmukmin.com akan kongsikan kisah yang sebenar berserta hadis yang sudah ditafsir. Musa ‘alaihissalam (AS) adalah seorang Nabi yang punya kedudukan (terkemuka) dan pemimpin yang mudah berinspirasi, sehingga mampu mengendalikan … Read more

Solat Menjadi Sia-Sia Sekiranya Melakukan 4 Perkara Ini

Solat Menjadi Sia-Sia Sekiranya Melakukan 4 Perkara Ini

Pada hari perhitungan amal pada hari akhirat nanti, perkara pertama yang akan dihisab adalah solat. Ini menunjukkan betapa pentingnya solat dalam kehidupan harian kita. Tetapi pada zaman sekarang banyak yang memandang remeh mengenai solat. Ia dijadikan rutin harian sahaja tanpa keikhlasan dalam melaksanakan nya. Hal ini lah menjadi penyebab seseorang itu rajin solat tetapi masuk … Read more

Doa Yang Membuktikan Sifat Kehambaan Kita di Hadapan Allah SWT

Doa Yang Membuktikan Sifat Kehambaan Kita di Hadapan Allah SWT

Doa Selepas Solat | Setelah selesai menunaikan solat fardhu, kita amat digalakkan bagi melakukan ucap tasbih, tahmid dan takbir serta istighfar. Kurang elok jika selepas selesai solat kita terus bangun dan beredar tanpa diikuti dengan wirid dan doa. Digitalmukmin.com akan kongsikan kepada anda doa selepas solat serta wirid – wirid yang boleh dibaca bagi rujukan … Read more

Ganjaran Pahala Sangat Besar Berpuasa Pada Hari Tarwiyah & Hari Arafah

Ganjaran Pahala Sangat Besar Berpuasa Pada Hari Tarwiyah & Hari Arafah

Digitalmukmin.com akan berkongsi mengenai ganjaran pahala yang kita perolehi jika mengerjakan puasa sunat pasa Hari Tarwiyah & Hari Arafah. Untuk maklumat, tarikh melihat anak bulan Zulhijjah bagi menetapkan tarikh Hari Raya Aidiladha adalah pada petang Sabtu, 10 Julai bersamaan 29 Zulkaedah 1442 Hijriah. Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, pengisytiharan akan dibuat pada malam … Read more

Hasil Kajian Penafsiran Kisah Burung Ababil

Hasil Kajian Penasifsiran Kisah Burung Ababil

Keseluruhan umat Islam pasti pernah mendengar nama burung Ababil. Sekumpulan burung bersejarah ini disebutkan di dalam Al-Qur’an, tepatnya pada surat Al-Fil. Kisah burung Ababil yang melontarkan batu kepada tentera Abrahah adalah antara kisah yang sudah kita dengar sejak kecil lagi. Namun ramai yang keliru dengan kisah yang sebenar. Selepas dilakukan kajian penafsiran yang mendalam melalui kaedah … Read more

×