Amalan Surah Pendek Ini Sebelum Tidur Dapat Menjauhkan Kita Dari Kekafiran.

Benarkah sebelum tidur seorang itu baca surah Qul Ya Ayyuhal Kafirun akan terlepas dari kekafiran? Memang benar sungguhnya siapa membaca surah Al-Kafirun ketika hendak tidur nescaya ia menjadi kelepasan daripada syirik.

BISMILLAAHIR-RAHMAANIR-RAHIIM
QUL YAA AYYUHAL KAAFIRUUN
 LAA A’BUDU MAA TA’BUDUUN
 WA LAA ANTUM AABIDUUNA MAA A’BUD
WA LAA ANA AABIDUN MAA ABADTUM
WA LAA ANTUM ABIDUUNA MAA A’BUD
 LAKUM DIINUKUM WA LIYADIIN

  • Telah diriwayatkan daripada Jabalah bin Harisah r.a. katanya: Aku telah meminta akan Rasulullah saw dengan kataku: Ajarilah aku suatu amalan yang memberi menafaat akan daku.

Sabda Rasulullah :

Apabila kamu berbaring di tempat tidurmu maka bacalah : Qul Ya Ayyuhal Kafirun sampai habis maka sungguhnya ia kelepasan daripada syirik.”

(Hadith riwayat Imam An-Nasaai)

Dan pada satu riwayat yang lain

Sabda Rasulullah saw:

Apabila datang kamu ke tempat tidurmu maka bacalah Qul Ya Ayyuhal Kafirun sehingga akhirnya maka ia pelepasan dari syirik.”

(Hadith riwayat Imam At-Tabarani)

Hal ini diriwayatkan oleh Abu Dawud dari Farwah bin Naufal: dari ayahnya bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Bacalah Qul Ya Ayyuhal-Kafirun kemudian tidurlah di akhirnya, sesungguhnya ayat tersebut membebaskan dari kemusyrikan”.

Bila dibaca dengan Al Ikhlas akan memperteguhkan lagi keimanan dan membebaskan kemunafikan. Hal ini disampaikan oleh Al Asymu’i dengan berkata: Dikatakan Qul ya Ayyuhal-Kafirun dan Qulhuwallahu Ahad, keduanya membebaskan dari kemunafikan.

Surah Al Kafirun Sangat Ditakuti Iblis

Kenapa dikatakan Surah Al Kafirun sangat ditakuti iblis kepada mereka yang mengamalkannya? Seperti mana

Hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:

“Tidak ada dalam Al-Quran yang lebih ditakuti Iblis daripada Qul Ya Ayyuhal-Kafirun, kerana ia adalah tauhid dan pembebas dari kemusyrikan”.

Imam Ja’far berkata “Bacalah 7 kali Surah ini setiap hari bagi menjaga iman. Barang siapa membiasakan diri membacanya pada saat matahari terbit dan terbenam, maka ia akan bebas dari keraguan, kesyirikan dan keyakinan yang buruk”

Mengajar Agar Bertolak Ansur Dalam Beragama

Kandungan surah ini mengajar kita supaya bertolak ansur dalam mengamalkan ajaran agama masing-masing. Al-Quran memerintahkan agar kita menghormati penganut agama lain. Bertepatan dengan potongan akhir ayat ini yang bermaksud ‘Untukmu agama mu dan untuk ku agama ku’.

Walaupun harus menghormati, tiada tolak ansur dalam hal yang berkaitan dengan keimanan dan ibadah. Menurut Imam Qurthubi, sikap menghormati agama dan kepercayaan lain bukan bererti lemah atau mengiyakan kebenaran mereka.

Sebaliknya keimanan diri haruslah teguh disamping menbebaskan diri dari kemusyrikan dan kemunafikan. Ianya bertepatan dengan salah satu keutamaan dalam Surah Al-Kafirun.

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×