Info Bantuan Kerajaan
No Result
View All Result
Info Bantuan Kerajaan
No Result
View All Result
Info Bantuan Kerajaan
No Result
View All Result

Amalan Surah Pendek Ini Sebelum Tidur Dapat Menjauhkan Kita Dari Kekafiran.

by Ms Admin Wani
June 23, 2021
in Agama, Informasi, Isu Semasa, Panduan, Petua
Reading Time: 2 mins read
0
Amalan Surah Pendek Ini Sebelum Tidur Dapat Menjauhkan Kita Dari Kekafiran.

Benarkah sebelum tidur seorang itu baca surah Qul Ya Ayyuhal Kafirun akan terlepas dari kekafiran? Memang benar sungguhnya siapa membaca surah Al-Kafirun ketika hendak tidur nescaya ia menjadi kelepasan daripada syirik.

PROMO - Unlimited Free Shipping dekat Shopee, rugi kalau tak guna shopee -> https://shope.ee/4pify0AhKC

BISMILLAAHIR-RAHMAANIR-RAHIIM
QUL YAA AYYUHAL KAAFIRUUN
 LAA A’BUDU MAA TA’BUDUUN
 WA LAA ANTUM AABIDUUNA MAA A’BUD
WA LAA ANA AABIDUN MAA ABADTUM
WA LAA ANTUM ABIDUUNA MAA A’BUD
 LAKUM DIINUKUM WA LIYADIIN

  • Telah diriwayatkan daripada Jabalah bin Harisah r.a. katanya: Aku telah meminta akan Rasulullah saw dengan kataku: Ajarilah aku suatu amalan yang memberi menafaat akan daku.

Sabda Rasulullah :

Apabila kamu berbaring di tempat tidurmu maka bacalah : Qul Ya Ayyuhal Kafirun sampai habis maka sungguhnya ia kelepasan daripada syirik.”

(Hadith riwayat Imam An-Nasaai)

Dan pada satu riwayat yang lain

Sabda Rasulullah saw:

Apabila datang kamu ke tempat tidurmu maka bacalah Qul Ya Ayyuhal Kafirun sehingga akhirnya maka ia pelepasan dari syirik.”

(Hadith riwayat Imam At-Tabarani)

Hal ini diriwayatkan oleh Abu Dawud dari Farwah bin Naufal: dari ayahnya bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Bacalah Qul Ya Ayyuhal-Kafirun kemudian tidurlah di akhirnya, sesungguhnya ayat tersebut membebaskan dari kemusyrikan”.

Bila dibaca dengan Al Ikhlas akan memperteguhkan lagi keimanan dan membebaskan kemunafikan. Hal ini disampaikan oleh Al Asymu’i dengan berkata: Dikatakan Qul ya Ayyuhal-Kafirun dan Qulhuwallahu Ahad, keduanya membebaskan dari kemunafikan.

Surah Al Kafirun Sangat Ditakuti Iblis

Kenapa dikatakan Surah Al Kafirun sangat ditakuti iblis kepada mereka yang mengamalkannya? Seperti mana

Hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:

“Tidak ada dalam Al-Quran yang lebih ditakuti Iblis daripada Qul Ya Ayyuhal-Kafirun, kerana ia adalah tauhid dan pembebas dari kemusyrikan”.

Imam Ja’far berkata “Bacalah 7 kali Surah ini setiap hari bagi menjaga iman. Barang siapa membiasakan diri membacanya pada saat matahari terbit dan terbenam, maka ia akan bebas dari keraguan, kesyirikan dan keyakinan yang buruk”

Mengajar Agar Bertolak Ansur Dalam Beragama

Kandungan surah ini mengajar kita supaya bertolak ansur dalam mengamalkan ajaran agama masing-masing. Al-Quran memerintahkan agar kita menghormati penganut agama lain. Bertepatan dengan potongan akhir ayat ini yang bermaksud ‘Untukmu agama mu dan untuk ku agama ku’.

Walaupun harus menghormati, tiada tolak ansur dalam hal yang berkaitan dengan keimanan dan ibadah. Menurut Imam Qurthubi, sikap menghormati agama dan kepercayaan lain bukan bererti lemah atau mengiyakan kebenaran mereka.

Sebaliknya keimanan diri haruslah teguh disamping menbebaskan diri dari kemusyrikan dan kemunafikan. Ianya bertepatan dengan salah satu keutamaan dalam Surah Al-Kafirun.

 

  • WhatsApp
  • Telegram
  • Facebook
  • Facebook Messenger
Channel Telegram info bantuan kerajaan

Related Posts

"Suami Dah Bawa Motor Sehabis Baik" Rider Terduduk Balik Rumah , Tenung Sebiji Kek Pelanggan Reject. Duit Terbang Bayar Refund .
Isu Semasa

“Suami Dah Bawa Motor Sehabis Baik” Rider Terduduk Balik Rumah , Tenung Sebiji Kek Pelanggan Reject. Duit Terbang Bayar Refund .

0
Suami Hadiahkan Seekor Kuda, Intan Najuwa Dapat Seekor kuda sempena hari lahir
Isu Semasa

Suami Hadiahkan Seekor Kuda, Intan Najuwa Dapat Seekor kuda sempena hari lahir

0
“Kau nak cuba menggatal dengan laki aku ke apa? Tak panas ke korang jiran duduk seorang diri sebeIah rumah kau lagi tu cuba nak try laki kita sendiri”
Isu Semasa

“Kau nak cuba menggatal dengan laki aku ke apa? Tak panas ke korang jiran duduk seorang diri sebeIah rumah kau lagi tu cuba nak try laki kita sendiri”

0
Hamil 7 bulan tapi masih ligat menari, ramai bimbang Ayda Jebat terberanak atas pentas
Isu Semasa

Hamil 7 bulan tapi masih ligat menari, ramai bimbang Ayda Jebat terberanak atas pentas

0
No Result
View All Result

Recent Posts

  • TERKINI : Senarai Penerima Bantuan Kewangan RM1500 Dibayara Pada Bulan Ini – Semak Sekarang
  • Pengeluaran KWSP RM10,000 Kini Dibenarkan Oleh Kerajaan – Semak Sekarang
  • MySTR Fasa Keempat : Akan Diberikan Lebih Awal Kepada Rakyat
  • Bantuan SARA 2023 – Semakan Status & Tarikh Bayaran RM600
  • Bantuan Suri Rumah RM480 Telah Mula Dikreditkan Hari Ini
  • Tarikh Pemabayaran Gaji September 2023 Penjawat Awam ( Semak Sini )
  • Senarai Kategori Penerima Bantuan Sebanyak RM 900 Dan RM 1200 : Semak Kelayakan Sekarang
  • TERKINI : Bantuan RM500 Sebulan Untuk Warga Emas (BWE) – JKM
  • Bantuan Lesen Motor Dan Kereta Percuma Untuk Rakyat Malaysia : Mohon Sekarang
  • Semakan Status Jadual Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 4 Mengikut Bank
  • Semakan Status Jadual Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 4 Mengikut Bank
  • STR Tambahan : Bayaran RM600 Kini Telah Dikreditkan Berperingkat – Semak Kelayakan Anda
  • TERKINI : CEO KWSP Benarkan Pengeluaran KWSP Melalui Akaun 1 & 2
  • MySTR : Semakan Kadar Bayaran Fasa Ke 4 Mengikut Kategori
  • E-Dompet : Bantuan Istimewa E-Tunai RM100 Untuk M40 & B40 – Mohon Sekarang

Categories

  • Agama
  • Bantuan Kerajaan
  • Informasi
  • Isu Semasa
  • Jawatan Kosong Kerajaan
  • KWSP
  • Panduan
  • Pelik Tapi Benar
  • Petua
  • Portal Rasmi
  • Tutorial
  • Uncategorized
  • Ustaz Azhar Idrus Ustazazhar.net
No Result
View All Result
  • (BKM) Tambahan RM500 Bagi Yang Layak ~ Semak Sini Segera !
  • KWSP – Pengeluran Khas Sempena AidilAdha RM10,000 Sehingga RM30,000
  • Privacy Policy

Copyright © 2023 DigitalMukmin.

×