ASB Online Banking

ASB Online Banking ok? Digital Mukmin hari ini ingin berkongsi tentang ASB online banking dengan anda. Diharap agar anda mendapat manfaat mengenai panduan ASB online ini ya.

Tahukah anda langkah – langkah untuk membuat pendaftaran kali pertama bagi logmasuk ke myASNB. Hal ini demikian kerana, melalui myASNB anda boleh membuat semakan baki akaun anda dan boleh mendapatkan penyata ASB atas talian (online)

Jika dahulu, anda perlu membawa buku ke mana mana cawangan Amanah Saham Bumiputera yang berhampiran anda untuk membuat semakan baki mahupun mendapatkan penyata ASNB. Jika anda menghilangkan buku pelaburan anda perlu mohon semula dan sebelum ini ketika belum mempunyai agen ASB seperti Maybank, CIMB dan RHB anda perlu menunggu giliran yang sangat lama dan seterusnya perlu menunggu selama 20 hari bekerja bagi mendapatkan semua buku pelaburan tersebut. Jika anda tidak mempunyai buku tersbut, sebarang transaksi tidak dapat dilakukan jadi ianya amat menyusahkan semua pelabur terutamanya warga emas.

Namun begitu, pada masa kini ianya lebih mudah kerana segalanya dihujung jari, semuanya dilakukan secara atas talian (online). Untuk makluman, semua jenis dana pelaburan boleh digunakan di sistem ASNB atas talian (online).

LANGKAH MEMBUAT PENDAFTARAN ASNB SECARA ATAS TALIAN (ONLINE) DAN LOGMASUK myASNB

  1. jika anda belum mempunyai akaun ASB, anda boleh berdaftar di mana mana cawangan ataupun melalui agen. Ianya hanya mengambil masa yang sangat singkat.
  2. Anda perlu meminta borang daftar myASNB daripada pegawai yang bertugas. Anda akan diarahkan untuk anda isi nombor telefon anda yang terkini dan maklumat lain yang berkaitan serta isi nombor akaun amanah saham bumiputera yang terbaru. Selepas isi borang tersebut, hantar kepada mereka semula
  3. Seterusnya, anda boleh melayari laman web dibawah untuk mula mendaftar di ASB atas talian (online).
  1. Anda perlu mengisi nombor kad pengenalan anda, produk ASNB yang inginkan untuk lakukan semakan.
  2. Nombor TAC atau nombor keselamatan akan dihantar ke nombor telefon bimbit yang telah daftarkan semasa mengisi borang membuka akaun asb.

Anda juga boleh menonton video dibawah supaya anda lebih memahami mengenai portal myASNB :-

KELEBIHAN APABILA MENDAFTAR ASB ONLINE BANKING

  1. jika anda ingin menambah unit pelaburan akaun ASB, anda boleh lakukan secara atas talian (online)
  2. anda tidak perlu membawa buku pelaburan ke mana mana lagi
  3. anda boleh semak baki asb online anda yang terkini terus dari komputer atau telefon bimbit anda
  4. Dengan tiada lagi laporan penyata tahunan akaun amanah saham bumiputera yang diposkan terus ke unit kediaman anda, anda boleh semak agihan pendapatan tahunan secara online dengan terus login myasnb untuk semak akaun asb online banking anda

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×