Selalu Rasa Malas Nak Beribadah? Apa puncanya?

Selalu Rasa Malas Nak Beribadah Apa puncanya

Selalu Rasa Malas Nak Beribadah? Cuba Semak 2 Punca Ini Yang Mungkin Menjadi Penyebabnya… Adakah anda sedar apa yang menyebabkan diri malas beribadah? Sebenarnya kita mampu baca quran sehari 1 juzuk, tapi kenapa rasa malas, kita juga mampu untuk tahajud tapi malas melakukannya sekalipun terbangun di sepertiga malam terakhir. Kenapa terjadinya begitu? Mari kita ambil … Read more

Baca zikir ketika basuh beras agar rezeki tidak putus datang

Baca zikir ketika basuh beras agar rezeki tidak putus datang

Rumah tangga bahagia antara penyebab utama rezeki sentiasa murah untuk keluarga. Kita rasa tak cukup tapi sebenarnya Allah akan mencukupkannya dalam keadaan kita tak sedar. Dalam mencapai tujuan ini, suami isteri dan anak-anak perlu saling menghormati satu sama lain. Rezeki Allah SWT amat luas untuk keluarga yang bahagia. Sentiasalah amalkan beberapa amalan murah rezeki bersama … Read more

Golongan Lelaki Yang Akan Ditarik Wanita Ke Ner4ka

Golongan Lelaki Yang Akan Ditarik Wanita Ke Ner4ka

Seorang wanita itu apabila di yaumil akhirat nanti akan menarik EMPAT golongan lelaki bersamanya ke dalam ner4ka. Tulisan ini bukan untuk merendahkan wanita, tetapi sebaliknya supaya kaum lelaki memainkan peranannya sesuai hak dan seksama, serta berwaspada akan tanggungjawab yang dipikul di dunia! Ayahnya Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak- anak perempuannya di dunia.Dia … Read more

SUBHANALLAH! Amalan Surah Al-Fil DapatMerawat Kanser

Hebatnya Surah Alfil Mampu Merawat Kanser. Berikut Kaedahnya. Insya’Allah Setiap kali lepas sembahyang baca: Surah Al Fatihah – 1 kali Surah Al Ikhlas – 3 kali Selawat ke atas Nabi – 3 kali Surah Al Fil – 21 kali Memang setiap orang tahu, “Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati.” Tahukah anda ada satu surah dari … Read more

Perceraian memberi parut & kesan berpanjangan kepada anak

Perceraian memberi parut & kesan berpanjangan kepada anak

Perceraian adalah parut yang memberi kesan berpanjangan pada kanak-kanak dan seluruh keluarga. Namun sewajarnya anda membiarkan anak-anak membesar dalam keadaan yang bahagia dan normal seperti kanak-kanak lain. Seharusnya anak-anak tidak terjejas dengan permasalahan ibubapa kerana anda tidak patut menghalang pertumbuhan mereka dan biarlah dia membesar dengan bahagia. Kesan dan akibat perceraian kepada anak Kurang minat … Read more

Hukum berkahwin dengan anak tidak sah taraf.

Hukum berkahwin dengan anak tidak sah taraf.

Apakah hukum berkahwin dengan anak tak sah taraf serta siapakah wali yang layak baginya dan wajar atau tidak untuk tidak memberitahu kepada keluarga kerana bimbang berlaku permasalahan lain jika maklumkan. Jawapan ringkas Hukum sesuatu perkahwinan adalah sah sekiranya menepati syarat-syarat serta rukun yang ditetapkan oleh syarak. Namun bagi anak tidak sah taraf, walinya adalah wali … Read more

Tradisi kahwin muda zaman dulu makin diterima pada zaman sekarang

Tradisi kahwin muda zaman dulu makin diterima pada zaman sekarang

Konteks menikah di usia muda pada zaman sekarang sudah semakin diterima oleh masyarakat zaman sekarang. Kalau dibandingkan dengan zaman datuk nenek kita, ianya seperti menjadi kebiasaan buat mereka. Kita sering dengar kisah perkahwinan nenek moyang yang mendirikan rumah tangga di usia muda seawal 18 tahun lagi. Malah ada juga yang bernikah seawal 15 tahun lagi! … Read more

Kisah Rasulullah Cium Tangan Seorang Pekerja Keras.

Kisah Rasulullah Cium Tangan Seorang Pekerja Keras.

Dikisahkan pada suatu hari Rasulullah baru saja pulang dari Taubuk, sebuah peperangan di mana kaum Muslimin melawan bangsa Romawi yang kerapkali mengintimidasi orang-orang Islam. Ketika baru masuk pintu kota Madinah, Rasulullah menjumpai seorang laki-laki yang sedang bekerja. Laki-laki itu bekerja memecah batu-batu besar dan kemudian dijual ke pasar. Karena pekerjaannya itu, tangan laki-laki itu melepuh, … Read more

Sungguh Mengerikan balasan bagi orang yang menzalimi orang lain

Sungguh Mengerikan balasan bagi orang yang menzalimi orang lain

Menganiaya orang lain adalah perbuatan yang tidka dibenarkan oleh syariat islam. Menganiaya itu perbuatan bengis yang merugikan diri sendiri dan orang lain. Seperti menyiksa, menyakiti, dan berbagai bentuk ketidaksewenangan layaknya menindas dan mengambil hak orang lain. Lebih ringkasnya adalah orang yang menganiaya orang lain adalah orang tidak menempatkan sesutau pada tempatnya. Padahal pasal sejatinya Allah … Read more

Suami Yang Rela Jaga Isteri DALAM PANTANG Adalah Suami Yang Sangat Bertanggungjawab

Suami Yang Rela Jaga Isteri DALAM PANTANG Adalah Suami Yang Sangat Bertanggungjawab

Tidak ramai suami tahu cara menjaga isteri dalam pantang. Kalau ada sangatlah beruntung seorang isteri itu. Walaupun mungkin kamu tidak mampu untuk menjaga si isteri seperti seorang ibu atau bidan, tapi cukuplah adanya ‘usaha’ dan masa diluangkan kala isteri terlantar ‘kelelahan’ selepas perjuangan panjang mengandung dan melahirkan benihmu. Seorang teman mengadu, selama tiga kali berpantang, … Read more

Nescaya Tujuh Puluh Ribu Malaikat Akan Mendoakan Ketika Meninggal Dunia

Nescaya Tujuh Puluh Ribu Malaikat Akan Mendoakan Anda Ketika Meninggal Dunia

Siapa yang tidak gembira jika ketika meninggal di doakan lebih kurang 70 ribu malaikat. Pasti orang yang seperti ini sangat beruntung sekali. Sebagai umat Muslim yang taat kita pasti bertanya-tanya amalan seperti apa hingga Malaikat Allah SWT melakukan demikian kepada kita manusia. Pada kali ini kita akan mengetahui amalan tersebut ialah hanya dengan membaca surah … Read more

‘Pergi’ disaat tidur. Amalkan pesanan Rasulullah ini

Oleh sebab itu, di dalam Islam kita dituntut untuk mengamalkan doa sebelum tidur. Ini kerana sekiranya kita tidak lagi bangun, InsyaAllah kematian kita itu dalam keadaan beriman atau husnul khotimah. Rasulullah S.A.W. sendiri pernah bersabda kepada isterinya, Siti Aisyah: “Ya, Siti Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara.” “Apakah perkara itu, Ya Rasulullah?,” tanya … Read more

Kesalahan Yang Sering Berlaku Dalam Memilih Pasangan

Kesalahan Yang Sering Berlaku Dalam Memilih Pasangan

Jika hubungan yang terjalin masih dalam tahap ‘biasa-biasa’ memang tidak jadi masalah untuk anda mengakhiri perhubungan tersebut. Namun, ia berbeza jika anda sudah berkahwin, tentulah tidak mudah untuk anda meminta ‘cerai’. Digitalmukmin.com akan kongsikan dengan anda 4 kesilapan yang biasa dilakukan oleh kebanyakan orang dalam soal memilih jodoh. Semoga bermanfaat. Tidak ada banyak pilihan dan … Read more

Ikan Puyu alat mainan yang digemari toyol dan orang bunian?

Ikan Puyu alat mainan yang digemari toyol dan orang bunian?

Pernah tak dengar korang dengar orang tua-tua berpesan supaya membela ikan puyu di rumah? Memang elok untuk kita bela ikan puyu kat rumah, katanya ikan ini dapat menghalau hantu atau makhluk halus. Selain itu ianya dapat menghalang perbuatan pukau dan sihir yang hendak ditujukan pada penghuni rumah tu. Cuma… yang menjadi persoalan yang tak terungkai … Read more

Semua muka breakout nak claim ‘Penyakit Ain’

Semua muka breakout nak claim 'Penyakit Ain'

Apa itu penyakit ain yang mendadak jadi perhatian setelah muncul tren di tiktok. Tidak dinafikan, pengguna media sosial sememangnya mudah terpengaruh dengan trend. Apa sahaja perkara baru yang muncul, mereka cuba untuk melakukannya demi kepuasan dan perhatian. Terbaru, ada pula satu trend baru dalam kalangan pengguna platform TikTok kononnya menghidap penyakit ‘ain’ sehingga wajah bertukar … Read more

Tanggungjawab SUAMI wajib dalam Islam

Tanggungjawab SUAMI wajib dalam Islam

Walaupun pada zaman moden ini, ramai wanita yang turut sama bekerja untuk membantu keluarga, namun nafkah suami terhadap isteri tidak boleh dipandang lewa. Jika seseorang isteri mampu untuk membiayai dirinya sendiri, suami tidak boleh sekali-kali menggunakan wang isteri tanpa keizinan si isteri. Tanggungjawab Suami Dalam Islam: Apa Yang Perlu Disediakan Kepada Isteri? Selain nafkah zahir … Read more

Dugaan yang menimpa menjadikan Nabi Yusuf penyabar & pemaaf

Dugaan yang menimpa menjadikan Nabi Yusuf penyabar & pemaaf

Kisah Nabi Yusuf AS yang diceritakan dalam Al quran surat Yusuf tentang kisah Nabi Yusuf yang merupakan anak Nabi Yakub. Diceritakan bahwa Nabi Yusuf memiliki paras yang tampan membuat saudara-saudaranya menjadi iri. Apalagi Nabi Yusuf merupakan anak kesayangan Nabi Yakub, hal ini membuat Nabi Yusuf mendapat banyak dugaan berat yang harus dilaluinya.Dari cerita nabi Yusuf, … Read more

Syurga akan menyebut kepada Allah SWT supaya hamba-Nya dimasukkan ke dalam syurga.

DIKATAKAN jika manusia memohon dan berdoa kepada Allah SWT supaya dimasukkan ke dalam syurga sebanyak tiga kali setiap hari, nescaya syurga akan menyebut kepada Allah SWT supaya hamba-Nya dimasukkan ke dalam syurga. Jika manusia sentiasa berdoa supaya Allah SWT melindungi mereka daripada azab neraka sebanyak tiga kali sehari, nescaya neraka pula akan memohon kepada Allah … Read more

Jatuh MURTAD jika bergurau tidak bertempat

Jatuh MURTAD jika bergurau tidak bertempat

Digitalmukmin.com akan jelaskan mengenai definisi murtad. Kerana ramai yang agak keliru mengenai maksudnya. Tambahan pula ramai yang mempermain-mainkan perkataan tersebut. MAKSUD MURTAD Murtad bermaksud berazam untuk berpindah daripada agama Islam kepada agama selain Islam. Ulama Mazhab Syafie mentakrif kan murtad sebagai satu azam untuk memutuskan Islam dengan niat, ungkapan, perbuatan yang memberi maksud kufur dan … Read more

Panduan Menunaikan Solat Sunat Hari Aidiladha

Panduan Menunaikan Solat Sunat Hari Aidiladha

Solat hari raya Haji / Qurban (Aidiladha) dua rakaat hukumnya sunat, segala rukun dan syarat serta sunatnya sama seperti solat fardu yang lima, kecuali perkara sunat yang ditambahkan iaitu bertakbir tujuh kali pada rakaat pertama dan lima kali pada rakaat yang kedua, disertakan dengan bertasbih di antara tiap-tiap takbir Khutbah Solat Hari Raya adalah selepas … Read more

MKN benarkan Ibadah korban & Solat Sunat Aidiladha

MKN benarkan Ibadah korban & Solat Sunat Aidiladha

Majlis Keselamatan Negara (MKN) menetapkan solat sunat Aidiladha dan ibadah korban adalah dibenarkan sempena Hari Raya Aidiladha bagi negeri-negeri di Fasa 1 dan Fasa 2. Takbir raya di masjid dan surau juga adalah dibenarkan namun, takbir dari rumah ke rumah tidak dibenarkan. Menurut MKN, ibadah korban bagi negeri-negeri Fasa 1 dan Fasa 2 dibenarkan mengikut … Read more

Brunei menggunakan ‘Vaksin Ketuhanan’ melawan wabak virus.

Brunei menggunakan 'Vaksin Ketuhanan' melawan wabak virus.

Sebut sahaja mengenai negara jiran Brunei Darussalam, pasti teringat akan kejayaan pemerintah dan rakyatnya yang sudah lebih setahun bebas daripada kes jangkitan tempatan Covid-19. Terbaru, Jabatan Mufti Kerajaan (JMK) Brunei menerbitkan sebuah buku berjudul ‘Raja Brunei Pelopor Penggunaan Vaksin Ketuhanan’ atau ‘The King Of Brunei Pioneer In The Use Of Divine Vaccine’, semalam. Menurut laporan … Read more

Buluh lemang raya haji PKPD

Buluh lemang raya haji PKPD

JELEBU: Meskipun berdepan halangan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), seorang pencari buluh lemang di daerah ini, Khairil Anuar Zainal Azman, 49, masih mampu menjual sehingga 10,000 batang buluh lemang bagi sambutan Aidiladha. Bagaimanapun, dia mengakui sambutan terhadap buluh lemang kurang memberangsangkan ekoran PKP ditambah dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di daerah Seremban ketika … Read more

Brunei mengamalkan penentuan tarikh awal bulan Islam melalui kaedah rukyah

Brunei mengamalkan penentuan tarikh awal bulan Islam melalui kaedah rukyah

Umat Islam di Singapura akan menyambut Hari Raya Aidiladha pada 20 Julai ini, sama dengan Malaysia susulan tarikh 1 Zulhijjah 1442 .Menurut laporan MediaCorp disiarkan menerusi stesen radio Warna FM dan saluran TV Suria milik pemerintah, pengisytiharan diumumkan oleh Mufti Negara, Dr. Naziruddin Mohd. Nasir. “Mengikut kiraan hisab berdasarkan kriteria imkanur rukyah, anak bulan Zulhijjah … Read more

Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Menurut Louisa atau nama Islamnya Louisa Alissa Chong Abdullah, beliau sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap tiga angin ahmar sehingga koma. Wanita berusia 64 tahun itu berkata, beliau bukan ingin meminta simpati orang ramai sebaliknya membuktikan bahawa mampu bɛrdepan dugaan tersebut disamping bergelar seorang saudara baru. Melalui ruangan komen, rata-rata netizen terkejut kerana … Read more

×