Bantuan Aidilfitri RM700 Masuk Hari Ini

Bantuan khas Aidilfitri RM700 kepada semua rakyat Malaysia sempena Hari Raya. Kini Bajet 2023, Malaysia Madani yang berasaskan enam perkara: Kemampanan, Kesejahteraan, Kreativiti, Hormat Menghormati, Keyakinan dan Ihsan.

Justeru, tema Pembangunan Malaysia MADANI bagi Bajet 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan inklusif berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakkan usaha reformasi pentadbiran dan tadbir urus yang baik.

Bantuan Khas Aidilfitri itu diumumkan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa pembentangan Bajet 2023. Untuk makluman, dalam ucapan Belanjawan pada 24 Februari 2023, kerajaan memperkenalkan pelbagai inisiatif baharu untuk berkhidmat kepada rakyat.

Join Group Whataspp

Bantuan Khas Sempena Aidilfitri

Salah satu insentif yang diumumkan ialah bantuan khas Aidilfitri iaity Bantuan khas yang diumumkan sebagai tanda terima kasih kepada rakyat Malaysia yang terdiri daripada sektor perkhidmatan awam.

Penganugerahan anugerah khas ini atas keprihatinan kerajaan, dan manfaat yang diperolehi dapat membantu persiapan menyambut Aidilfitri tahun ini.

Baca Juga : Bantuan RM480 Untuk Suri Rumah

Kadar Bantuan Kewangan Khas

Berikut adalah jumlah bantuan yang disediakan mengikut kategori Bantuan Kewangan Khas berkaitan Hari Raya:

  • Bantuan bernilai RM700 untuk penjawat awam gred 56 dan ke bawah termasuk lantikan kontrak
  • Bantuan bernilai RM350 untuk pesara kerajaan.
  • Nelayan : RM500
  • Pesawah Padi : RM400
  • Pekebun Kecil Getah : RM800

Poster-Bantuan-Khas-Kewangan-Aidilfitri-2023

bantuan-khas-kewangan-aidilfitri-nelayan-pesawah-pekebun

Jadual Tarikh Pembayaran Bantuan Khas AidilFitri

Untuk makluman, bayaran bantuan kewangan khas ini akan diagihkan kepada penerima yang layak pada 14 April 2023 (telah diawalkan).

Penjawat-awam-akan-terima-bayaran-gaji-April-dan-Bantuan-Khas-Kewangan-Aidilfitri-RM700-pada-14-April

“Sukacita dimaklumkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk menukar tarikh pembayaran BKKA 2023 dari 17 April 2023 kepada 14 April 2023 kepada penjawat awam dan pesara kerajaan sebagai pertimbangan untuk membantu meringankan beban penjawat awam kerajaan persekutuan dan pesara yang bersiap sedia untuk meraikan pelepasan kakitangan musim perayaan,” menurut surat JPA itu.

Jom Bantu Share Artikel Ini
×