Bantuan RM1000 Mula Dikreditkan Pada Hari Ini

Bantuan RM1000 akan dikreditkan mulai hari ini. Kerajaan sedaya upaya menyediakan pelbagai bantuan bagi mengurangkan beban masyarakat terutamanya dalam golongan B40 & Miskin Tegar.

Pelbagai jenis bantuan akan dikreditkan pada bulan ini. Ini adalah tarikh penyaluran bantuan khas RM1,000 pada bulan Mei/ Jun.

Baca Juga : Penerima Bantuan RM800

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Terdapat 9 jenis bantuan bulanan JKM disediakan kepada penerima yang layak setiap bulan. Jumlah bantuan khas ini antara RM150 hingga RM1,000. Berikut adalah senarai bantuan khas JKM pada bulan Mei/ Jun.

Bantuan khas ini diselia oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), sebuah agensi kerajaan. JKM ditubuhkan untuk menjaga kebajikan masyarakat yang memerlukan mengikut lima tunjang utama iaitu Perlindungan, Pemulihan, Pencegahan, Pembangunan dan Integrasi.

Bantuan Kanak-kanak

Kanak-kanak berumur 7 hingga 18 tahun akan dapat bantuan RM150 seorang. Manakala RM 200 seorang untuk mereka yang berumur 6 tahun ke bawah. Jumlah maksimum bantuan bagi setiap keluarga ialah RM1,000.

Tujuan bantuan ini adalah untuk membantu keluarga/penjaga kanak-kanak terus bertahan tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak.

bantuan-kanak-kanak-jkm

Bantuan Warga Emas

Pemberian bantuan kepada warga emas (umur 60 tahun ke atas) ini bertujuan untuk membolehkan golongan tersebut terus bertahan dan hidup bahagia dalam masyarakat. Bayaran bantuan bulanan ini telah dinaikkan kepada RM500 seorang bagi warga emas yang layak.

bantuan-warga-emas

Bantuan Anak Pelihara

RM 250 sebulan untuk seorang kanak-kanak yang layak. Maksimum RM 500 sebulan untuk keluarga yang mempunyai 2 atau lebih anak.

Bantuan ini untuk meringankan tanggungjawab keluarga angkat, yang sanggup menjaga anak angkat seperti anak mereka sendiri.

Permohonan-Bantuan-Anak-Pelihara-BAP-sebanyak-RM250

Bantuan Am Persekutuan

Individu yang layak akan menerima bantuan antara RM 100 hingga RM 300 sebulan.

Disediakan kepada individu/keluarga yang tidak mampu untuk terus bertahan dan hidup bahagia bermasyarakat.

Bantuan-Am-Persekutuan

Bantuan bulanan JKM lain

– Bantuan Am Negeri
– Elaun untuk pekerja OKU
– Bantuan latihan perantis
– Bantuan OKU Terlantar/ Pesakit Kronik Terlantar

Cara Memohon Bantuan RM1000

Setiap permohonan untuk pendaftaran akan dinilai melalui tinjauan untuk menentukan kelayakan pemohon untuk mendapatkan bantuan.

Permohonan bantuan-bantuan khas ini akan diproses di peringkat Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat / Daerah / Jajahan / Jabatan di seluruh negara.

Untuk kemudahan pihak pengurusan, jangan lupa bawa salinan kad pengenalan pemohon, salinan dokumen berkaitan seperti ahli keluarga yang masih hidup, dan salinan slip gaji, dsb.

Sila download borang permohonan di bawah:

Borang Permohonan JKM 18

Tarikh Pembayaran Bantuan RM1000

Tarikh pembayaran untuk bantuan khas sehingga RM1,000 adalah dari 1 hingga 10 Jun 2023. Pembayaran automatik untuk penerima sedia ada.

Maklumat Lanjut

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang bantuan yang diberikan oleh JKM, anda boleh klik di sini :

Pejabat JKM Daerah : Senarai Lengkap
Pejabat JKM Negeri : Senarai Lengkap

Telefon : 03-8000 8000

Permohonan ini dibuka sepanjang tahun. Semoga bantuan perantis dari Jabatan Kebajikan Masyarakat ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dan keluarga anda dalam mengharungi kehidupan yang lebih bahagia.

Jom Bantu Share Artikel Ini
×