Bazar Ramadan “DITUTUP” jika Berlaku Jangkitan COVID-19

KETEREH, 15 April (Bernama) — Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) akan menutup operasi di mana-mana Bazar Ramadan di bawah seliaannya sekiranya berlaku jangkitan COVID-19 di tapak bazar berkenaan, kata beliau Menterinya Tan Sri Annuar Musa.

Jadi, beliau mengingatkan semua pihak terutamanya penganjur Bazar Ramadan di seluruh Wilayah Persekutuan untuk menjaga prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi membendung penularan COVID-19.

“SOP yang dikenakan itu wajiblah dipatuhi terutamanya dari segi bilangan pengunjung tetapi nampaknya itu tidak dikawal sehingga menyebabkan penjarakan fizikal tidak menepati, mengikut apa yang kita mahukan.

Saya ingin mengingatkan bahawa semua penganjur di 66 tempat di seluruh wilayah, bertanggungjawab supaya perniagaan bazar di tempat mereka dipatuhi 100 peratus kepada SOP yang kita tetapkan,” katanya sempena Ramadan bagi Parlimen Ketereh, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Annuar berkata antara SOP yang perlu diperketatkan dan dipatuhi adalah penganjur perlu memastikan pengunjung hanya boleh melalui satu laluan masuk dan keluar.

“Kita nak benarkan penganjuran bazar berterusan sehingga akhir Ramadan tetapi sekiranya pematuhan SOP masih diingkari dan dapati inidividu tidak bertanggungjawab membenarkan wabak atau jangkitan (COVID-19) di bazar berkenaan maka tempat itu akan ditutup serta merta,” katanya lagi.

Mengenai peningkatan kes COVID-19, Annuar berkata memandangkan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur merupakan pusat aktiviti ekonomi beliau memohon semua ketua komuniti di setiap perumahan serta kediaman untuk mengingatkan penduduk setempat supaya patuh kepada SOP dan diantaranya mengurangkan pergerakan atau urusan di luar rumah sekiranya tiada kepentingan.

“Di samping itu, semua pihak juga perlu memainkan peranan untuk membendung penularan wabak ini,” kata akhirnya.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×