BSHR 2019 Kemaskini

BSHR 2019 Kemaskini | Digital Mukmin akan kongsikan mengenai BSHR

Tun Dr Mahathir, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan bahawa Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSHR) yang mana dulu dikenali sebagai BR1M akan diteruskan. Permohonan dan kemaskini BSH boleh dibuat mulai bulan November mengikut kategori masing.

Kerajaan masih mengekalkan jumlah bantuan yang sama kepada semua kategori bagitahun 2019. Namun begitu, pemohon hendaklah mengemaskini maklumat terbaharu supaya tidak berlaku sebarang sekatan semasa tarikh wang BSHR dimasukkan.

JUMLAH WANG BANTUAN MENGIKUT SETIAP KATEGORI 2019

Pautan Permohonan dan Kemaskini: https://bsh.hasil.gov.my/

Tarikh Permohonan DibukaTarikh Permohonan Ditutup
1 Febuari 201915 Mac 2019

 

ISI RUMAH RM2000 KE BAWAH
RM1000
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar tidak melebihi RM2000 sebulan

 

ISI RUMAH RM2001 – RM3000
RM750
-Warganegara dan menetap di Malaysia
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar isi rumah RM2001 hingga RM3000

 

ISI RUMAH RM3001 – RM4000
RM500
-Warganegara Malaysia dan menetap dalam negara
-Berkahwin dan ada tanggungan
-Pendapatan kasar RM3001 hingga RM4000

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah mengumumkan satu kategori baharu dimana bantuan tambahanRM120 seorang kepada anak B40. Bantuan ini terhad kepada empat orang anak sahaja didalam isi rumah.

KATEGORI ANAK B40
RM120
-Umur 18 tahun ke bawah
-Bukan OKU
-Isi rumah B40 terhad kepada 4 orang anak sahaja yang diberikan bantuan

Syarat Umum Permohonan BSHR 2019

  1. Warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia sahaja
  2. Individu bujang atau bujang yang ada tanggungan tinggal serumah.
  3. Lelaki atau Wanita yang menjadi ketua keluarga dengan isi pendapatan tidak melebihi RM4000 sebulan.
  4. Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM4000 sebulan.

CARA MEMBUAT PERMOHONAN BARU

Pemohonan baru ialah bagi mereka yang pertama kali mengisi borang di LHDN atau borang online di laman web bsh. Pemohonan baru juga ialah mereka yang gagal mendapat bantuan BR1M sebelum ini dan pasangan yang telah menerima BSHR 2019 namun bercerai atau kematian suami/isteri.

Tarikh Permohonan DibukaTarikh Permohonan Ditutup
1 Feb 201915 Mac 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

CARA MEMBUAT KEMASKINI PERMOHONAN 2019

Tarikh Kemaskini DibukaTarikh Kemaskini Ditutup
1 Feb 201915 Mac 2019
Pautan: https://bsh.hasil.gov.my/

Borang permohonan dan kemaskini BSHR 2019 akan mula dibuka pada tarikh yang ditetapkan. Segala maklumat akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Jadual Duit BSHR Tahun 2019 Dimasukkan Ke Akaun

Pemohon haruslah mengemaskini butiran peribadi terlebih dahulu sebelum membuat kemaskini BSHR 2018. Hal ini adalah bagi tujuan mengelak sekatan yang mengakibatkan kegagalan pemohon mendapat bantuan.

Anda perlu mengambil berat mengenai beberapa perkara sebelum melakukan permohonan atau kemaskini BSH. Pemohon harus mengambil tindakan yang sepatutnya sebelum tarikh permohonan ditutup. Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian ialah:

  1. Pemohon yang memiliki pendaftaran perniagaan SSM harus mengemukakan penyata pendapatan dan penyata akaun bank perniagaan tiga (3) bulan terkini kepada LHDN.
  2. Pemilik perniagaan yang baru sahaja menghentikan operasi perniagaan haruslah membuat pengesahan penamatan/pembubaran perniagaan yang dikeluarkan oleh SSM mulai 1 Oktober 2017.
  3. Pemilik MyPR, MyKAS, atau Sijil Lahir yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara atau dokumen perjalanan seperti pasport dan visa bagi pasangan atau tanggungan haruslah dikemukakan untuk tujuan dokumen sokongan.
  4. Pemohon yang berstatus Ibu Bapa Tunggal/Balu/Janda/Duda haruslah mengemukakan dokumen kematian atau perceraian pasangan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau Jabatan Pendaftaran Negara.

Pemohon diingatkan agar tidak membuat permohonan dua kali iaitu dengan mengisi borang manual dan juga mengisi borang secara atas talian. Pemohon hanya perlu melakukan permohonan melalui salah satu cara sahaja.

Kaunter Permohonan dan Kemaskini BSHR 2019 secara percuma akan dibuka pada tarikh yang akan ditetapkan. Bagi yang memilih secara manual, pemohon boleh hadir ke Pejabat LHDN terdekat atau terus ke Urban Transformation Centre (UTC)

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×