Cara Mandi Wajib Yang Betul (JAKIM)

Cara Mandi Wajib Yang Betul (JAKIM) | Digital Mukmin akan kongsikan cara mandi wajib yang betul berdasarkan laman web JAKIM.

Mandi wajib atau juga disebut sebagai mandi junub dimana tidak boleh dipandang ringan. Anda perlu mandi wajib sekiranya terkeluar air mani, selepas bersetubuh atau selepas haid atau nifas. Anda perlu melakukan mandi wajib secara tepat kerana jika anda tidak melakukan mandi wajib secara tepat, ibadat anda yang lain juga tidak sah. Anda perlu menggunakan air mutlak, sebagai contoh air paip/shower atau air hujan.

Anda tidak peril mandi terlalu lama, anda hanya perlu lakukan secara sempurna. Panduan yang akan diberikan boleh digunapakai oleh kedua – dua lelaki dan perempuan. Ilmu cara mandi wajib ini wajib dipelajari. Sumber rujukan cara mandi wajib ini didapati dari JAKIM.

CARA MANDI WAJIB YANG BETUL BAGI LELAKI DAN PEREMPUAN DARI JAKIM

  1. Niat ketika air sampai ke tubuh
  2. Membaca “Bismillah”
  3. Mencuci tangan sebanyak tiga kali
  4. Mencuci kemaluan dengan tangan kiri
  5. Membersihkan atau menyucikan tangan kiri dengan sabun
  6. Berwuduk. Anda boleh berwuduk biasa sepertimana biasa dilakukan sebelum melakukan solat. Ataupun boleh menangguhkan mencuci kaki selepas selesai mandi.
  7. Membasuh kepala dengan mengusap rambut secara meratakan kepala lalu siram 3 kali dengan air. Ini berdasarkan hadith dari ‘Aisyah (R.A) di dalam Sahih al-Bukhari yang maksudnya:

“Kemudian Baginda SAW memasukkan jari-jarinya ke dalam air, kemudian mengusap rambutnya, kemudian menyiram kepalanya 3 kali dengan kedua-dua tangannya”

Ketika menyiram kepala, hendaklah dimulai dengan bahagian kanan, kemudian bahagian kiri dan seterusnya bahagian tengah kepala. Ini berdasarkan hadith ‘Aisyah (R.A) yang maksudnya:

“Baginda menyiram kepalanya di bahagian kanan, kemudian bahagian kiri”

Bagi wanita yang mandi untuk haid atau mandi junub, anda perlu melepaskan ikatan rambut tersebut. Ini pula berdasarkan hadith ‘Aisyah (R.A) di dalam Sahih al-Bukhari di mana beliau kedatangan haid ketika menunaikan haji. Lalu Baginda Rasulullah SAW berkata sedemikian:

“Tanggalkanlah umrahmu, lepaskanlah ikatan rambutmu (ketika mandi) dan sisirlah rambutmu”

  1. Memulakan dengan bahagian kanan tubuh.

Dari ‘Aisyah (R.A): “Sesungguhnya Rasulullah SAW suka mendahulukan bahagian kanan pada semua urusannya, ketika memakai kasut, ketika bersikat dan ketika bersuci”. (Sahih Muslim)

  1. Meratakan air ke seluruh tubuh badan
  2. Berwuduk jika hendak mengerjakan solat fardhu.

Untuk makluman, perbezaan antara mandi wajib dengan mandi sunat hanyalah pada niat. Cara mandi wajib dan sunat adalah sama.

 

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×