Cara Mudah Print Out Daripada Handphone Direct Ke Printer, Tak Perlu Guna Laptop!

Cara Mudah Print Out Tanpa Guna Laptop, Hanya Guna Handphone | Sejak tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan lagi, anak – anak sudah mula belajar di rumah dan guru – guru juga sudah mula memberikan kerja sekolah agar pelajar tidak ketinggalan dalam pelajaran.

Namun begitu, terdapat sedikit kesukaran bagi ibu bapa apabila kerja sekolah tersebut dihantar menerusi aplikasi whatsapp mahupun telegram. Walaupun latihan tersebut boleh disalin semula, namun ia akan mengambil masa yang agak lama.

Bagi memudahkan para murid serta ibu bapa, maka lebih senang jika latihan tersebut diprint. Ada juga ibu bapa yang membeli laptop serta printer yang agak mahal dimana dapat menyambungkan wifi terus ke handphone untuk mencetak kerja – kerja sekolah anak mereka.

Walaubagaimanapun, tidak semua ibu bapa mampu untuk membeli peralatan tersebut. Oleh itu, Digitalmukmin.com akan kongsikan kepada anda cara yang menjimatkan bgi mencetak kerja sekolah anak – anak tanpa perlu menggunakan laptop mahupun membeli printer yang mahal.

Print Tanpa Menggunakan Laptop

Pertama sekali, anda perlu sediakan 3 benda penting ini :

✅ Printer (tak kisah jenama apa,yang murah punya pun boleh)

✅ Cable OTG (Boleh beli kat Eco/Ninso/DIY)

✅ Aplikasi PrinterShare Mobile Print (Kena download di handphone sendiri, cari kat dalam playstore)

Setelah selesai muat turun aplikasi di telefon anda, sambungkan cable USB printer ke cable OTG. Kemudian sambungkan pula ke handphone anda dan ikut arahan PrinterShare tersebut untuk setting.

Mudah bukan? Ibu bapa tidak perlu risau lagi untuk membeli printer yang mahal selepas ini.

Baca Juga : Bantuan Khas Musaadah Khaira RM300

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×