COVID-19 TERBAHARU KLUSTER PUI NOVGOROD DI MELAKA

Hari ini, rakyat Malaysia di kejutkan dengan kluster terbaharu iaitu KLUSTER NOVGOROD dari Rusia di Melaka. Kementerian Kesihatan Malaysia KKM mengumumkan bahawa 3 orang positif COvid-a9 pada hari ini di Melaka. Kementerian Kesihatan Malaysia KKM ingin memaklumkan sebuah kluster baharu telah dikesan di Melaka.

COVID-19 TERBAHARU KLUSTER PUI NOVGOROD DI MELAKA

Kes COVID-19 yang terbaharu dari PUI NOVGOROD di Melaka ini adalah kluster pertama yang merupakan seorang warganegara Malaysia (iaitu kes ke-8673) yang telah pulang ke Malaysia dari negara Rusia pada 5 Julai 2020.

“Kluster ini telah dikenalpasti apabila terdapat kes ketiga yang dikesan positif Covid-19 hasil saringan kontak rapat kepada kes kedua bagi kluster ini.

“Kes pertama kluster ini merupakan seorang warganegara Malaysia (iaitu kes ke-8673) yang telah pulang ke Malaysia dari negara Rusia pada 5 Julai lalu,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah yang berkongsi perkara itu di Facebook.

Menurut KKM di Facebooknya. Kes kedua kluster ini iaitu kes ke-8718 merupakan rakan kepada kes ke8673. Mereka telah menaiki pesawat yang sama, juga pada 5 Julai 2020.

Keputusan saringan COVID-19 bagi kes ke-8718 di Pintu Masuk Antarabangsa didapati negatif, namun beliau mula mengalami gejala demam dan gejala saluran pernafasan pada 7 Julai 2020.

Saringan ulangan didapati positif COVID-19. Sehingga 13 Julai 2020, terdapat tiga (3) kes positif dan 14 orang kontak rapat telah dikenalpasti dalam kluster ini. Semua 14 orang kontak rapat telah disaring dan dikesan negatif COVID-19.

Siasatan dan akitiviti pengesanan kontak rapat secara aktif adalah diteruskan.

Seperti yang maklumkan di atas, terdapat penularan jangkitan COVID-19 kepada seorang ahli keluarga daripada kes yang mendapat jangkitan dari luar negara (iaitu kes ke-8718).

Ketibaan beliau di Malaysia pada 6 Julai 2020 telah disambut oleh ahli keluarga beliau. Seramai empat (4) orang ahli keluarga telah datang bersama-sama dengan menaiki kereta sendiri untuk menjemput beliau di pintu masuk antarabangsa.

Hasil siasatan mendapati bapa kepada kes tersebut (iaitu kes ke8724) turut dikesan positif COVID-19 selepas beliau mula mengalami gejala demam. Ini menjadikan beliau kes ketiga Kluster PUI Novgorod.

AMBIL LANGKAH KURANGKAN RISIKO PENULARAN JANGKITAN COVID-19 DI KALANGAN AHLI KELUARGA
KES IMPORT POSITIF COVID-19

Pihak KKM juga mengingatkan semua individu yang diletak di bawah pengawasan dan pemantauan di rumah (home surveillance) supaya sentiasa mengamalkan langkah–langkah berikut seperti yang ditetapkan dalam Garis Panduan Pengurusan COVID-19 di Malaysia No.5/2020 (Annex 10a dan 10b: Home Assessment Tool). Antara syarat yang ditetapkan adalah seperti berikut:

 •  Sentiasa berada di rumah sepanjang dalam tempoh pengawasan ini;
 • Hadkan pelawat atau tetamu yang datang ke rumah anda;
 • Rekodkan pelawat yang menziarahi anda dan kemukakan kepada pihak kesihatan sekiranya diminta;
 • Pastikan jarak anda dengan mereka yang sihat (iaitu termasuk ahli keluarga) sekurang-kurangnya 1 meter.
 • Sekiranya anda bergejala, sentiasa pakai alat pelitup separuh muka (penutup hidung dan mulut – facemask)
 • Jika tidak memakai facemask, tutup mulut dan hidung anda menggunakan tisu apabila batuk atau bersin.
 • Sentiasa amalkan adab batuk yang baik.
 • Sekiranya perlu keluar rumah (misalnya untuk ke klinik), pakai facemask dan elakkan dari ke tempat-tempat yang sesak.
 • Elakkan penggunaan kenderaan awam, sekiranya perlu gunakan memakai facemask.
 • Elakkan perkongsian peralatan makanan dan penjagaan diri seperti berus gigi dengan individu serumah yang lain;
 • Cuci peralatan makanan yang digunakan dengan air dan sabun sebelum digunakan semula.
 • Pastikan pengudaraan rumah dalam keadaan baik dengan membuka tingkap
 • Ahli keluarga kepada pengembara yang pulang ke Malaysia juga dingatkan supaya meminimakan bilangan individu yang menjemput mereka di Pintu Masuk Antarabangsa.
 • Elakkan bersentuhan dan pakai facemask setiap masa sepanjang perjalanan. Sekiranya terdapat individu yang bergejala di kalangan ahli keluarga / rakan serumah kepada pengembara, mereka dikehendaki mendapatkan rawatan segera.
 • Mereka yang bergejala juga sewajarnya mengambil inisiatif supaya duduk di rumah dan amalkan kuarantin di rumah masing-masing sambil mengamalkan penjarakan yang selamat dengan ahli keluarga atau rakan serumah.

Jangan berulang lagi PKP !


Jom Bantu Share Artikel Ini
×