eFiling – LHDN ezHASiL

eFiling – LHDN ezHASiL | Digital Mukmin akan kongsikan mengena eFilling LHDN kepada anda

Cara Mengisi LHDN E Filing Secara Online | Lembaga Hasil Dalam Negeri

Pada masa kini, semuanya sudah menjadi mudah dengan penambaikan demi penambaikan yang ada pada sistem LHDN e filing ini.

Ianya sangat angat mudah dan senang. Dengan pengetahuan yang minimal pun masih boleh melakukannya. Lembaga Hasil Dalam Negeri menggalakkan anda isi dan hantar taksiran cukai pendapatan melalui sistem online ini.

Namun jika ada di sini yang masih samar- samar bagaimana cara yang untuk mengisi e filing LHDN online ini, kami suka untuk berkongsi tips dan langkah demi langkah kepada anda.

Semua telah sedia maklum, Lembaga Hasil Dalam negeri merupakan agensi yang diamanahkan oleh kerajaan Malaysia untuk mengutip cukai samada cukai pendapatan adan cukai korporat di Malaysia.

CARA DAFTAR LHDN E FILING ONLINE

1) Sebelum itu, jika anda ada menerima hadiah, gaji dan pendapatan di Malaysia secara tahunan lebih RM34,000 atau RM2,833.33 sebulan, berapa rebat dan pelepasan cukai pendapatan anda bakal terima perlu memperakukan pada taksiran cukai pendapatan ada melalui sistem online.

Sistem yang ada akan kira berapa cukai pendapatan yang perlu anda bayar secara automatik.

Yang bagusnya di mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri hari ini ada disediakan kemudahan komputer dan juga internet bagi anda isi terus taksiran cukai pendapatan terus di sana.

 

2) Pastikan anda bayar sebelum dari tarikh yang tersenarai di bawah. Jikalau tidak anda akan dikenakan caj tambahan dan penalti

  • Tarikh mula isi : 1 Mac 2019
  • Tarikh akhir mengisi e filing lhdn online (individu) : 30 April 2019
  • Tarikh akhir bagi (syarikat persendirian) : 30 Jun 2019

3) Anda boleh terus mengakses portal rasmi Lembaga hasil Dalam negeri untuk memulakan proses pendaftaran sekiranya anda baru pertama kali ‘declare’ cukai pendapatan anda. Mudah sahaja.

PERKARAPAUTANNYA
Akses Pendaftaran melalui eDaftar http://edaftar.hasil.gov.my

 

NOTA : Yang lupa no pin efiling, boleh pergi semula ke mana-mana cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri yang berhampiran dengan anda untuk mendapatkan semula nombor PIN tersebut.atau terus semak semula pada pautan ini.

3) Pastikan anda dapatkan dan salin nombor permohonan supaya anda dapat semak status permohonan anda daripada masa ke semasa

4) Muat naik dokumen yang diperlukan. Contoh jikalau anda ada menjalankan pernigaan sila muat naik dokumen perniagaan SSM pada ruangan yang disediakan

5) Dalam masa beberapa hari anda boleh semak status permohonan anda melalui pautan di bawah ini bagi mendapatkan PIN yang akan digunakan pada ketika anda mula isi online

PERKARAPAUTANNYA
Semak Status Pendaftaran Anda: http://edaftar.hasil.gov.my/info.php

CARA PENGIRAAN DAN ISI LHDN E FILING

1) Ramai yang silap pautan.

Anda boleh mengakses laman web efilling dipautan dibawah :-

PERKARAPAUTANNYA
Sistem online ezHASILhttps://ez.hasil.gov.my/CI/

 

Jika anda baru pertama kali isi maklumat pada sistem ini, sila klik pada pautan ‘Login Kali Pertama’ dan ikuti arahan yang dipaparkan.

2) Apabila anda berjaya login , akan terpapar beberapa kategori yang sesuai dengan anda. Jikalau anda merupakan pembayar cukai berdasarkan pendapatan bukan berdasarkan perniagaan tetapi diterima terus dari majikan anda boleh pilih borang BE.

3) Isi maklumat terkini berkenaan dengan anda seperti yang diperlukan di bawah ini :

4) Isi segala maklumat yang diperlukan untuk ruangan perakuan pendapatan tahunan anda samada dividen yang diterima, pendapatan sewa, bayaran pencen, bayaran gaji diterima lain-lain pendapatan tambahan yang anda terima

5) Untuk bahagian ini pula, anda senarai pelepasan cukai yang anda layak terima seperti yang telah ditetapkan oleh Lembaga hasil Dalam negeri

6) Berdasarkan segala maklumat yang telah anda senaraikan, sistem online LHDN efiling akan kira secara automatik berapa yang anda patut bayar cukai kepada kerajaan malaysia.

Adakah semakin bertambah atau semakin berkurang?

TAHUN
Kadar cukai pendapatan tahun 2019
Kadar cukai pendapatan tahun 2018
Kadar cukai pendapatan tahun 2016 dan 2017
Kadar cukai pendapatan tahun 2015

 

7) Selepas anda mengesahkan segala butiran yang anda masukkan, dan jumlah bayaran yang dikenakan kepada anda, anda berpuas hati. Anda boleh klik butang ‘PENGESAHAN’

PROGRAM KHAS PENGAKUAN SUKARELA LHDN

Di bawah kerajaan Pakatan Harapan kepada anda yang belum pernah atau ‘terlupa’ atau ‘terlepas’ declare sebelum ini, anda masih ada peluang kedua.

Kerajaan Pakatan Harapan tela memberikan tempoh berdasarkan dua tarikh akhir di bawah ini supaya anda declare efiling bagi melayakkan anda tidak dikenakan denda penalti yang sangat TINGGI

PERKARADENDA
Tarikh tutup e filing (Bayar sebelum 30 Jun 2019)10 peratus penalti
Tarikh tutup e filing (Bayar sebelum 30 September 2019)15 peratus penalti

Pesanan Lembaga Hasil Dalam Negeri

Dinasihatkan jangan sesekali buat last minute. Takut-takut sistem online ada masalah kelak. Jika hantar awal borang cukai, berdasarkan pengalaman kami sendiri, lebihan cukai yang anda buat berdasarkan PCB anda berpeluang mendapat refund lebih cepat.

Jika anda sudah isi dan hantar lhdn e filing online pastikan segala dokumen pendapatan, resit perbelanjaan yang diterima disimpan dan direkod untuk rujukan pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri kelak.

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×