eGaji – Slip Gaji & ePenyata

eGaji – Slip Gaji & ePenyata | Nak semak penyata gaji? Digital Mukmin akan kongsikan cara menyemak penyata gaji melalui epenyata

ePENYATA GAJI

Pernahkah anda mendengar mengenai e-Penyata Gaji ataupun e-Gaji? Untuk makluman anda, ianya merupakan satu sistem dimana para penjawat awam boleh membuat semakan gaji mereka secara atas talian (online). Mudahkan? Sistem ini disediakan oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM) secara percuma di pautan anm.gov.my

Melalui sistem ini, penyata gaji dan juga slip gaji bulanan kakitangan kerajaan boleh disemak melalui laptop, telefon dan juga tablet tanpa mengira masa. Melalui sistem ini juga, ianya lebih mudah berbanding kaedah yang terdahulu iaitu melalaui slip gaji yang bercetak serta perlu diagihkan setiap bulan secara manual.

Kebiasaanya, slip gaji terbaharu boleh mula disemak sehari sebelum tarikh pembayaran gaji kakitangan awam.

CARA MENYEMAK PENYATA / SLIP GAJI SECARA ONLINE

1.Sila layari Portal Rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM), di pautan berikut: http://www.anm.gov.my/

2. Klik pada ikon atau pautan “SISTEM e-PENYATA GAJI DAN LAPORAN”, dan anda akan dibawa ke halaman daftar masuk.

3. Mendaftar untuk pengguna baharu. Jika anda merupakan pengguna baru, anda hendaklah mendaftar dulu melalui pautan “Pertama Kali Mendaftar”.

4. Membuat semakan slip gaji

SEMAKAN E-PENYATA GAJI (SLIP GAJI ONLINE)

Setelah anda selesai mendaftar, anda boleh terus logmasuk ke sistem dengan mengisi maklumat yang diperlukan seperti ; No. Kad Pengenalan / No. Pasport, No. Gaji, Kata Laluan dan Soalan Keselamatan.

Untuk makluman anda, Sistem ePenyata Gaji dan Laporan juga menyediakan laporan pendapatan tahunan. Penyata gaji dan laporan pendapatan tahunan boleh diakses, dicetak atau dimuat turun pada bila-bila masa, untuk tujuan pinjaman bank, pengiraan cukai pendapatan atau untuk sebarang urusan.

Walau bagaimanapun sistem ini hanya menyimpan maklumat Penyata Gaji Bulanan bagi tempoh 18 bulan dan Penyata Pendapatan Tahunan bagi tempoh 7 tahun terkini sahaja. Kakitangan awam yang mahu menyimpan laporanlaporan yang terdahulu hendaklah memuat turun laporan tersebut sebelum ia dikeluarkan dari sistem.

UNTUK MAKLUMAT LANJUT ATAU PERTANYAAN

Hubungi JANM melalui :

Email di alamat [email protected]

Telefon : 03-88821000.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×