eKasih – Pendaftaran & Permohonan Baru (Portal Rasmi)

eKasih ok? eKasih adalah portal rasmi pembasmian kemiskinan untuk rakyat Malaysia terutama yang kepada mereka yang inginkan bantuan dan sokongan daripada kerajaan.

portal ekasih

Portal Rasmi e-Kasih menyimpan rekod-rekod dan maklumat bantuan yang diterima individu, Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR) bagi memastikan kesamarataan ketelusan penerimaan bantuan.

Tambahan pula, maklumat dalam eKasih 2019 juga akan digunakan untuk pemberian bantuan isuri KWSP suri rumah sebanyak RM480 setahun seperti yang diumumkan dalam Bajet 2019 pada tahun lepas.

PENDAFTARAN PORTAL EKASIH

Ketua isi rumah yang berpendapatan kurang RM1,500 sebulan (bandar) atau RM1,000 sebulan (luar bandar) digalakkan mendaftar portal rasmi e-Kasih berdasarkan daripada DigitalMukmin.

Setiap pendaftaran akan disimpan datanya di dalam sistem. Data-data ini akan disepadukan dengan data-data agensi lain bagi memudahkan proses pemberian bantuan secara berkala.

Berikut adalah data yang terdapat dalam sistem ini seperti:

 • Maklumat asas KIR & Air
 • Nama penuh
 • Nombor kad pengenalan
 • Maklumat tempat tinggal
 • Pekerjaan
 • Pendapatan

Bagi penerima BSH, pemberian kewangan seterusnya akan berteraskan data-data BSH 2019 yang pertama dahulu.

Jadi pemohon diminta kemaskini maklumat dari semasa ke semasa supaya memudahkan proses validasi kelayakkan.

CARA MOHON ONLINE E-KASIH

Seperti sedia maklum, proses pendaftaran dan permohonan baru portal eKasih 2019 boleh dibuat terus di portal rasmi https://e-kasih.icu.gov.my

Melalui portal ini, pengguna boleh membuat:

 • Semakan status kemiskinan secara atas talian
 • Penyelarasan maklumat terkini
 • Pengemaskinian maklumat kemiskinan secara online
 • Pengiraan Status Kemiskinan (miskin/miskin tegar) secara automatik berdasarkan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) per kapita
 • Penjanaan laporan dan statistik kemiskinan
 • Poverty mapping dan pemantauan kemiskinan

Setiap pengguna berdaftar akan diberikan akses mengikut kategori yang dibenarkan sahaja.

PROGRAM BARU INSENTIF SURI

Program I-Suri ini merupakan sumbangan kerajaan kepada golongan suri rumah sebanyak RM200 bagi tahun 2018 dan RM480 bagi tahun 2019. Ianya adalah program untuk memperkasakan golongan suri rumah.

Bantuan kewangan ini tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk poster rasmi i-Suri di bawah.

ekasih

Semakan dan permohonan i-SURI KWSP boleh dilakukan di mana-mana kaunter KWSP mulai 15 Ogos 2018. Segala maklumat lanjut tentang sistem eKasih boleh dirujuk di portal rasmi mereka atau rujuk manual penggunaan di atas.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, layari https://e-kasih.icu.gov.my/

Epidiolex is usually taken 2 times per day. However, preparing defined and well-separated layers of API and polymers can be quite challenging, especially in the case of thin films. People with a known hypersensitivity to felodipine ER medication or similar drugs should avoid using felodipine prescription medication Sildenafil 100mg nederland. There are many options to minimize or prevent the side effects of Caplacizumab-yhdp.

Jom Bantu Share Artikel Ini
×