eOperasi Login

Portal Rasmi eOperasi login merupakan laman web di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang menjadi portal pengisian Modul Pengurusan  dan maklumat guru di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia. Semua maklumat guru di Kementerian Pendidikan Malaysia telah diselaraskan di bawah eOperasi.

Guru dikehendaki mengemas kini segala maklumat peribadi dan maklumat perkhidmatan masing-masing di Portal e-Operasi.

Guru perlu mengemas kini maklumat mereka di eOperasi kerana terdapat pelbagai aplikasi KPM berhubung dengan data e-Operasi seperti e-Pangkat, SPLKPM, eGtukar dan lain lain.

Sebagai contoh e-Operasi dihubungkan dengan eGtukar, iaitu laman web untuk memohon pertukaran guru.  Jika anda gagal mengemaskini maklumat anda di e-Operasi ianya akan menyebabkan maklumat dan data di eGtukar tidak tepat. Sebagai contoh pelabelan guru, sekiranya di eoperasi salah maka di eGtukar juga salah.

Cara Masuk eOperasi Login

Layari Laman Web eOperasi : eoperasi.moe.gov.my

Untuk log masuk ke laman web eOperasi anda memerlukan perkara berikut:

Login Id
Kata Laluan
No Kad Pengenalan

Sekiranya anda belum mempunyai 3 perkara ini anda perlu membuat pendaftaran kali pertama terlebih dahulu. Daftar eOperasi  di sini:
https://eoperasi.moe.gov.my/dr_login/sign_up.cfm

Pendaftaran eOperasi

Pendaftaran sebagai pengguna baharu, memerlukan maklumat seperti Nama Penuh, No Kad Pengenalan, emel, tarik lahir dan No gaji. No Gaji sangat penting, jika anda merupakan guru yang baru mula mengajar, anda kemungkinan anda sedikit lewat menerima no gaji dan anda boleh menyemak no gaji anda melalui kerani di sekolah.

Setelah selesai mendaftar, anda perlu memastikan anda menyimpan Login ID dan juga kata laluan anda dengan selamat dan jangan dedahkan kepada sesiapa. Pastikan kata laluan itu yang mudah anda ingat. Kalau susah mungkin akan menyebabkan anda lupa kata laluan dan log masuk anda. Walaupun begitu, pada masa sekarang sudah mempunyai SSO Single Sign On : https://sps1.moe.gov.my/indexsso.php , Log masuk di SSO boleh pergi ke semua aplikasi di bawah KPM termasuklah eoperasi, egtukar, epangkat, eprestasi dan lain-lain lagi.

Bagaimana jika saya terlupa kata laluan saya?

Jika terlupa kata laluan eOperasi, anda boleh Klik pada lupa kata laluan, atau terus ke pautan ini:
https://eoperasi.moe.gov.my/dr_login/sk_lupa_katalaluan.cfm

Berikut adalah maklumat yang perlu anda kemaskini di dalam e-Operasi, tetapi bukan semua anda boleh kemaskini, ada juga yang perlu dirujuk kepada PK1, PK1 yang boleh kemaskini maklumat kita seperti Gaji, Jenis Guru, dan beberapa status lain. Jika ada yang salah anda boleh terus minta PK1 anda ubah kepada yang betul.

Akhir sekali, DigitalMukmin ingin pesan agar jangan lupa untuk mengemaskini maklumat anda  di e-Operasi! Anda hanya perlu log masuk e-Operasi kemudian lihat di bawah sekali, tanda pada kotak dan klik kemaskini, sebagai rujukan sila rujuk gambar di bawah.

Anda boleh baca Tutorial Pengguna eoperasi untuk rujukan lanjut.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×