ePerolehan Login – Kementerian Kewangan

ePerolehan Login – Kementerian Kewangan | Digital Mukmin akan kongsikan sedikit sebanyak mengenai sistem ePerolehan kepada anda sebagai rujukan

Kebanyakkan sistem kerajaan pada masa kini telah menggunakan sistem atas talian (online). Oleh itu, banyak maklumat dan pengumuman oleh kerajaan disiarkan di media social dan atas talian.

SISTEM EPEROLEHAN

Oleh demikian, portal kerajaan dibangunkan dnegan harapan sistem perkhidmatan kerajaan diuruskan secara online dengan harapan memudahkan interaksi antara rakyat Malaysia dan kerajaan lebih telus, efisien dan memudahkan semua pihak.

Tidak terlepas juga sistem perolehan kerajaan yang selama ini hanya menggunakan cara lama iaitu cara manual sahaja. Dan kerajaan baru- baru ini telah melakukan pelbagai penambaikan dengan harapan pengguna yang menggunakan sistem baharu ini dengan lebih mudah.

Ini kerana ada ramai pengguna yang terdiri dikalangan ‘orang lama’ yang kurang mahir dengan sistem eperolehan login masuk yang kurang mesra pengguna.

PERKARA PENTING MENGENAI SISTEM EPEROLEHAN

1) Anda boleh login masuk melalui pautan seperti di bawah ini :

2) Apabila terdapat sistem seperti ini, pihak kerajaan dapat memantau setiap pembelian dan perbelanjaan aset, servis dengan lebih efisien dan menjimatkan masa semua pihak.

Ini termasuk dikalangan penjawat awam yang terbabit termasuk dapat mengurangkan lagi risiko terdedah untuk berlakunya masalah penyelewengan dan rasuah perbelanjaan aset, projek dan servis

3) Melalui data yang diperoleh melalui sistem online, ia lebih memudahkan untuk kerajaan memantau dan merancang keperluan perbelanjaan semasa dan ketepatan peruntukkan bagi perbelanjaan aset, projek dan servis pada tahun tahun yang akan datang

Cadangan Penambahbaikan Sistem Online

P/S : Harapan ramai semua kelajuan akses dipertingkatkan dengan menggunakan spesifikasi server yang lebih baik dan menjadikan setiap pautan permohonan dipermudahkan dan mesra pengguna terutamanya yang bukannya ‘teknologi savvy’.

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×