Halal JAKIM

Halal JAKIM | Anda ragu – ragu mengenai status halal makanan yang anda makan, atau barangan anda. Digital Mukmin akan kongsikan kepada anda mengenai cara menyemak status halal

HALAL JAKIM

Kita sebagai seorang umut Islam, wajib bagi kita mencari sesuatu yang halal.

Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, iaitu yang halal lagi baik, dan bertaqwalah kepada Allah yang kepadaNya sahaja kamu beriman (al-Maidah: 88).

Pada zaman yang serba moden ini, tidak menjadi alasan kepada kita untuk salah menggunakan produk yang tidak halal di Malaysia ini. Hal ini demkian kerana, anda boleh mengetahui barangan halal berdasarkan logo halal dan juga boleh mengesahkan mengenai sijil halal JAKIM mengenai sesuatu produk secara atas talian (online) ataupun secara SMS.

CARA SEMAKAN STATUS HALAL SECARA ONLINE

Anda boleh menyemak status halal melalui laman web  Direktori Halal Malaysia di Portal Rasmi Halal Malaysia. Laman web ini senaraikan syarikat dan produk yang mempunyai sijil halal JAKIM.

Senarai boleh dibahagikan mengikut negeri dan beberapa kategori berikut – Syarikat, Menu Makanan, Produk, Kosmetik, Farmaseutikal,Hotel & Resort, Premis Makanan, , Barang Gunaan, Rumah Sembelihan, Logistik dan International.

DIbawah ini adalah langkah – langkah untuk menyemak status HALAL

  1. Layari laman web Direktori Halal Malaysia di pautan: http://www.halal.gov.my/v4/index.php
  2. Masukkan katakunci di kotak maklumat carian “Semak Status Halal” dan klik butang search.
  3. Secara defaultnya, laman ini akan memaparkan hasil carian bagi kategori Syarikat untuk seluruh Malaysia. Hasil carian akan senaraikan Nama & Alamat Syarikat, Tarikh Luput Sijil Halal, dan juga pautan mengenai maklumat terperinci pensijilan.
  4. Anda boleh mengecilkan skop carian kepada sesebuah negeri atau kategori. Sila klik pada menu dropdown Negeri dan Kategori.

Bagi produk yang diimport dari luar negara yang tidak disenaraikan, anda harus memastikan logo halal yang digunakan adalah logo Halal Malaysia yang telah diiktiraf oleh JAKIM.

CARA SEMAKAN STATUS HALAL SECARA SMS

Jika anda ragu-ragu mengenai status halal restoran atau produk sesebuah syarikat, anda juga boleh menyemak samada syarikat tersebut memiliki sijil halal melalui khidmat mySMS.

Berikut adalah langkah demi langkah membuat semakan halal JAKIM melalui SMS:

  1. Taip :HALAL<jarak>SEMAK<jarak>[ No Pendaftaran Syarikat ]

Contoh: HALAL SEMAK 12345X

  1. Hantarkan SMS ke 15888

Jom Bantu Share Artikel Ini
×