Hilangkan Calar Pada Kereta Dengan Kos RM13 Sahaja!

Hilangkan Calar Pada Kereta Dengan Kos RM13 Sahaja! | Bila kereta terlanggar sesuatu atau dilanggar sehingga meninggalkan kesan calar memang buat kita tak senang duduk dan sakit mata bila tengok kesan calar tu kan. Tambahan pula bila calar tu jelas kelihatan, nak hantar kedai sememangnya menggunakan kos yang tinggi sehingga beratus ratus bergantung dengan jenis kereta!

Jangan risau dan rungsing! Digitalmukmin.com akan bantu anda dalam menyelesaikan masalah ini. Anda hanya perlu mengeluarkan sedikit yang kurang daripada RM20 untuk hilangkan kesan calar pada kereta anda. Anda hanya perlu ke MR. DIY dan cari bahan bahan yang saya akan kongsikan dibawah.

Hilangkan Calar Pada Kereta Dengan Kos RM13 Sahaja!

Namun untuk pengetahuan anda, tips ini hanya akan berkesan bagi membuang paint transfer atau scuff marks sahaja. Bukannya semua jenis calar tau! Jangan marah admin pula kalau tidak menjadi. Untuk pengetahuan anda, kereta mempunya beberapa lapisan dan cat paling atas tu sahaja yang anda boleh hilangkan

1) WD-40

WD-40 ini berfungsi bagi menanggalkan kotoran, melicinkan mangga ketat, menghilangkan karat, menghilangkan kesan chewing gum pada karpet dan banyak lagi kegunaan yang lain! kiranya kalau anda beli satu botol ni pun tak rugi, sebab boleh digunakan untuk benda lain juga selain menghilangkan calar.

Harga WD-40 : RM11++

2) Magic Sponge

Magic Sponge ni sememangnya terkenal dengan kebolehannya yang boleh mencuci hampir semua kotoran! Bukan sahaja boleh digunakan di dapur tetapi juga boleh digunakan untuk kereta dan lain lain. Hanya dengan menggunakan air biasa tanpa sabun dapat menghilangkan kotoran degil!

Harga Magic Sponge : RM 1.70++

Cara – cara hilangkan calar

  • Basuh permukaan kereta dengan air biasa tanpa sabun bagi menghilangkan kesan kotoran dan kemudian lap sehingga kering.
  • Spraykan WD-40 pada bahagian calar
  • Gosok menggunakan magic sponge secara perlahan – lahan di bahagian yang dispray dengan WD-40
  • Tunggu sehingga calar mula hilang

  • Lap terlebih dahulu permukaan body kereta supaya kering dan kemudian sapukan dengan polish. Sapukan polish tersebut menggunakan kain microfibre ataupun kain biasa. Selepas penggunaan dalam tempoh 2-3 minit kereta anda akan kilat dan tempoh 15-20 minit untuk hilangkan calar.

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×