Individu “Tiada Rekod” Bantuan Prihatin Nasional Sila Kemuka Permohonan Semula – LHDN

PUTRAJAYA, 3 April 2020 – Individu yang ‘tiada rekod’ ketika menyemak Bantuan Prihatin Nasional (BPN) di portal rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) boleh membuat permohonan semula secara online sehingga hujung April ini.

Menurut kenyataan LHDN, permohonan secara manual melalui premis menggunakan borang tidak dapat dilakukan pada masa ini berikutan semua premis LHDN seluruh Malaysia ditutup sementara sehingga tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berakhir.

Menurut LHDN lagi, bagi permohonan yang tidak berjaya, rayuan boleh dikemukakan di portal rasmi agensi itu https://www.hasil.gov.my atau https://bpn.hasil.gov my bermula 3 April ini.

Anda hanya perlu klik butang ‘permohonan baharu’ dan mengikut langkah seterusnya semasa membuat permohonan itu.

Menurut LHDN lagi, memandangkan trafik capaian ke portal rasmi adalah amat tinggi buat masa ini, orang ramai mungkin berdepan kesukaran membuat semakan dan dinasihat berbuat demikian di luar waktu puncak.

Keadaan itu berlaku susulan semakan dan permohonan untuk mendapatkan BPN bagi golongan B40 dan M40 dibuka mulai 1 April 2020.

Bantuan Prihatin Nasional merupakan sebahagian inisiaitif di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini.

Hasil Care Line (HCL) LHDN pula beroperasi semula mulai 30 Mac lepas bagi menjawab pertanyaan berkaitan BPN dan isu-isu percukaian.

HCL, yang  beroperasi sepanjang tempoh PKP bermula 9 pagi hingga 5 petang dari setiap Ahad hingga Jumaat, boleh dihubungi menerusi talian 03-89111000 atau +603-8911 1100 bagi mereka yang berada di luar negara.

Anda juga boleh hubungi talian BSH melalui 1800-88-2747 beroperasi untuk menjawab pertanyaan berhubung bantuan tersebut. – Sumber Bernama


Jom Bantu Share Artikel Ini
×