Jangan Jadikan Pandemik Covid-19 Tiket Berhenti Bersedekah.

Musibah yang melanda kehidupan seringkali menjadi medan ujian keimanan dan menduga kesatuan hati setiap insan. Begitulah musibah banjir yang melanda beberapa negeri di dalam negara dalam tempoh getir ketika kita masih berjuang melawan penularan wabak Covid-19 yang melanda dunia. Syukur alhamdulillah, dalam situasi ini, masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai lapisan dan latar belakang, mempamerkan sifat keprihatinan yang tinggi bersama-sama bersolidariti dengan kesukaran yang dialami.

Nabi Muhammad SAW telah bersabda di dalam sebuah hadis yang bermaksud:

“Seorang Muslim ialah saudara terhadap Muslim (yang lain), dia tidak boleh menganiaya dan tidak akan dianiaya oleh orang lain. Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, Allah akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.”

(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

MENDAPAT GANJARAN PAHALA

Di dalam al-Quran dan hadis banyak dirakamkan mengenai kelebihan dan keutamaan menghulurkan bantuan dan meringankan kesusahan orang lain. Setiap amalan baik yang dilakukan dengan niat yang ikhlas pasti akan diganjari dengan pahala oleh Allah SWT termasuk perbuatan memberi dan bersedekah kepada sesiapa yang memerlukan.  Firman Allah SWT di dalam surah al-Nisa’ ayat 114 yang bermaksud:

“Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisik-bisikan mereka, kecuali (bisik-bisikan) orang yang menyuruh bersedekah atau berbuat kebaikan atau mendamaikan di antara manusia. Dan sesiapa yang berbuat demikian dengan maksud mencari keredaan Allah, tentulah Kami akan memberi kepadanya pahala yang amat besar.”

Sedekah adalah perbuatan yang sangat disukai Allah SWT. Golongan yang bersedekah juga akan diberikan ganjaran yang berlipat ganda. Allah SWT berfirman di dalam al-Quran surah al-Baqarah ayat 261 yang bermaksud:

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”

Jangan Jadikan Pandemik  Covid-19 Tiket Berhenti Bersedekah.

MENGHAPUS DOSA

Begitu besar dan banyak ganjaran yang diberikan oleh Allah SWT kepada golongan yang suka bersedekah termasuk menghapuskan dosa dan kesalahan terdahulu dengan syarat menyesali dan menginsafi perbuatan tersebut dengan taubat nasuha. Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Demi Allah! Sesungguhnya kamu telah bertanya padaku tentang sesuatu yang besar. Sesungguhnya ia memang mudah bagi sesiapa yang dimudahkan oleh Allah kepadanya. Kamu menyembah Allah tanpa menyekutukan sesuatu dengan-Nya, mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadan dan menunaikan haji di Baitullah. Kemudian Baginda bersabda lagi: Tidakkah kamu mahu aku tunjukkan pintu-pintu kebaikan? Puasa itu perisai. Sedekah memadam dosa seperti mana air memadam api.”

(Hadis riwayat at-Tirmizi)

Jangan Jadikan Pandemik  Covid-19 Tiket Berhenti Bersedekah.

MENDAPAT NAUNGAN DI AKHIRAT

Golongan yang gemar bersedekah juga adalah golongan yang akan mendapat naungan Allah SWT pada hari akhirat dengan syarat dilakukan dengan ikhlas tanpa tujuan untuk menunjuk-nunjuk ataupun riak. Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah ayat 271 yang bermaksud:

“Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang), maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik). Dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu dan Allah akan menghapuskan daripada kamu sebahagian daripada kesalahan-kesalahan kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan.”

MENGINFAQ HARTA KEPADA GOLONGAN YANG MEMERLUKAN

Nabi Muhammad SAW sendiri adalah contoh terbaik di dalam amalan bersedekah. Baginda seringkali memberikan makanan kepada golongan miskin. Umat Islam amat digalakkan untuk memberi sedekah dan menginfaqkan harta kepada golongan yang memerlukan serta tidak meminta-minta. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Salah seorang daripada kamu yang keluar pada waktu pagi lalu memikul kayu di atas belakangnya untuk dijual, lalu dia mengeluarkan sedekah sebahagian daripada jualan kayu dan dengan (baki wang) itu dapat mencukupkan dirinya sehingga dia tidak perlu meminta kepada orang lain, adalah lebih baik baginya daripada meminta kepada seseorang (yang tidak pasti) diberi ataupun ditolak. Demikian itu, tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah. Mulai dengan orang-orang yang ada dalam tanggunganmu.”

(Hadis riwayat Muslim)

MENYUCIKAN HATI

Amalan bersedekah dapat menyucikan hati, membuang sifat mazmumah dan terkeji di dalam diri serta menambahkan rezeki. Ia juga menghindarkan kita daripada mengutamakan keduniaan dan materialistik, menjauhkan diri daripada sikap bongkak dan sombong, terhindar daripada sifat kedekut serta melahirkan rasa syukur. Kita tidak rugi dengan bersedekah, malah kerugian sebenar adalah bagi orang yang terlambat untuk bersedekah. Firman Allah SWT di dalam surah al-Munafiqun ayat 10 yang bermaksud:

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang daripada kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: “Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi daripada orang-orang yang soleh.”

Jangan Jadikan Pandemik  Covid-19 Tiket Berhenti Bersedekah.

Walaupun kita sedang mengharungi tempoh getir, ia bukan bermaksud kita terhalang daripada menghulurkan bantuan berdasarkan kemampuan yang ada. Semua ini dilakukan berasaskan keyakinan bahawa Allah SWT akan mempermudahkan urusan hidup, melapangkan rezeki, mengurniakan kerjaya yang berkat, menganugerahkan keluarga yang sejahtera dan rakan yang sentiasa sudi membantu lantaran kecaknaan kita terhadap kesempitan insan lain. Bagi mereka yang sedang melalui musibah ini, pertingkatkan amalan kerohanian dan ibadah jangan sesekali dilupakan. Sentiasa patuhi arahan pihak berkuasa. Kita semua mendoakan agar musibah yang melanda negara pulih segera


Jom Bantu Share Artikel Ini
×