Manfaat & Fadhilat Bersama Pasangan

Malam Jumaat | Sudah menjadi kebiasaan apabila tibanya malam jumaat atau hari khamis malam akan dimuatnaik pelbagai status samada di Whatsapp mahupun di Facebook mengenai “Sunnah Rasul”. Oleh itu, Digitalmukmin.com akan kongsikan kepada anda lebih lanjut mengenai malam jumaat.

BERJIMAK DI MALAM JUMAAT ADAKAH SUNNAH?

Salah satu sunnah yang sering digemparkan adalah suami isteri melakukan persetubuhan pada malam jumaat. Sunnah Rasulullah SAW bermaksud, segala yang datang daripada Nabi Muhamad SAW sama ada dari segi perbuatan, perkataan atau pengakuannya.

Sumber hukum bagi umat Islam ada empat.

 • Al-Quran
 • Al-Hadis (as-Sunnah)
 • Al-Qias
 • Al-Ijmak al-Ulama.

Namun disebabkan dorangan hawa nafsu dan juga minda yang hanya memikirkan mengenai seks dibawah perut sahaja, maka sumber hukum kedua iaitu as-Sunnah dijadikan sandaran bagi menjustifikasikan mengenai hubungan seksa suami isteri pada malam jumaat.

Hukum Bersetubuh Suami Isteri

 

Firman Allah s.w.t bermaksud:

“Dihiasi bagi manusia itu dengan perasaan dan keinginan kepada sesuatu, iaitu syahwat kepada wanita…”

(Surah Ali Imran ayat 14)

Firman Allah s.w.t bermaksud:

”Mereka (para isteri) adalah sebagai pakaian bagi kamu dan demikian sebaliknya kamu juga ibarat pakaian bagi mereka..”

(Surah Al Baqarah ayat 187)

Firman Allah s.w.t bermaksud:

”Isteri-isteri kamu adalah ladang bagi kamu dan datanglah kepada ladang kamu mengikut yang kamu suka dan kehendaki”

(Surah Al Baqarah ayat 223)

Menurut Ibnu Jarir At Tabari, “ladang” bermaksud tempat menanam benih.

Sementara maksud perkataan “datangilah mengikut yang kamu kehendaki” ialah boleh melakukan persetubuhan dengan isteri dalam pelbagai cara, teknik dan posisi yang sesuai asalkan melalui kemaluannya (kemaluan isteri) dan TIDAK melalui duburnya !!

Hukum Bersetubuh

 

 • Hukum Bersetubuh Malam Jumaat – Boleh Bersetubuh Bila-Bila Masa

Boleh bersetubuh dengan isteri pada bila-bila masa, setiap kali timbulnya nafsu dan keinginan seks terhadap isteri (kecuali isteri dlm keadaan haid, nifas, puasa bulan ramadhan & sebagainya, iaitu masa yang dilarang oleh syariat untuk bersetubuh).

 • Hukum Bersetubuh Malam Jumaat – Bersetubuh dengan Pelbagai Teknik

Boleh bersetubuh dengan pelbagai cara serta teknik yang sesuai dengan diri anda.

Manfaat & Fadhilat Bersetubuh Suami Isteri

Apa  kelebihan melakukan hubungan intim ini?

 •  Membantu mengurangkan tekanan

Jika anda aktif melakukan seks, pertumbuhan sel di bahagian hippokampus (kawasan otak pada sistem limbik yang melibatkan perlakuan dan emosi individu) akan lebih banyak diproses, dan kemudian menyebabkan individu tersebut kurang rasa tertekan.

 •  Mengeratkan silaturrahim

Apabila anda sedang melakukan seks, secara automatik badan anda menegeluarkan oxytocin dimana satu bahan kimia yang dapat memberikan anda kehangatan, rangsangan dan juga kelegaan melepaskan nafsu klimaks. Pada masa yang sama anda serta pasangan boleh meluahkan rasa cinta dengan cara sentuhan, ciuman, pelukan, bahasa mata dan lenggokkan tubuh badan.

 •  Seperti melakukan senaman ringan.

Kepada yang sudah mempunyai pasangan, rasanya anda semua sudah merasai nikmat melakukan seks sehingga degupan jantung anda berdenyut dengan laju. Ianya memerlukan ketahanan fizikal yan kuat di bahagian kaki dan juga tangan, sehingga menyebabkan refleks terhadap otot badan.

 • Dapat meningkatkan sistem imun dan juga jantung.

Sebagai pengetahuan untuk anda, semasa melakukan seks bahagian jantung anda akan bekerja lebih keras berbanding tubuh anda yang lain. Namun ia bukan sahaja menguatkan jantung anda tetapi juga meningkatkan sistem imun anda.

 • Mampu membakar kalori

Semua yang melibatkan pergerakan tubuh yang mengeluarkan peluh mampu untuk membakar kalori dalam tubuh badan anda. Begitu juga dengan melakukan seks  namun ia bergantung kepada jangka masa anda melakukan hubungan seks. Jika anda melakukannya agak lama, kemungkinan badan anda akan membakar kalori sehingga 250 kalori.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×