MySejahtera Wajib Digunakan Setiap Premis Perniagaan Dan Anda Wajib Scan Sebelum Masuk Ke Premis

Berikutan kesukaran pihak KKM mengesan kontak rapat atau mereka yang perlu dikesan, Dr Noor Hisham akan mewartakan penggunaan aplikasi MySejahtera di setiap premis seluruh negara melalui Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Beliau berkata, langkah itu perlu kerana Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berdepan masalah mengesan kontak rapat di premis yang tidak mempunyai rekod maklumat pelanggan sekiranya ada kes positif.

“Cabaran pihak Kementerian Kesihatan Malaysia ialah untuk mengesan kontak rapat sebab pertama premis tidak menggunakan MySejahtera atau aplikasi lain.

“Kedua, premis tiada mempunyai rekod pelanggan. Sepatutnya premis perlu ada rekod pelanggan termasuk nombor telefon pelanggan yang masuk ke premis tersebut,” katanya pada sidang akhbar perkembangan terkini.

Menjawab soalan mengenai tindakan KKM mengesan kontak rapat di premis yang tidak menggunakan aplikasi MySejahtera, Dr Noor Hisham berkata, KKM telah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di kawasan zon merah.

Manakal menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan Pejabat Peguam Negara akan mewartakan penggunaan aplikasi MySejahtera di setiap premis di seluruh negara dengan pengecualian dibenarkan di kawasan luar bandar, bandar kecil yang tidak mempunyai capaian internet.

Bagi pemilik premis, anda boleh baca artikel ini -> Cara Buat QR Code MySejahtera

Diharapkan agar semua rakyat Malaysia mengambil lebih tanggungjawab dan memberi kerjasama sepenuhnya sepanjang tempoh PKPB ini dan sila ikuti laman web DigitalMukmin untuk mendapatkan informasi terkini dan menarik.

 


Jom Bantu Share Artikel Ini
×