Niat Puasa Ganti

Niat Puasa Ganti | nak puasa ganti? Digital Mukmin akan kongsikan kepada anda mengenai puasa ganti

Sudahkah anda menganti puasa yang tertinggal pada ramadhan yang lepas? Dalam syariat Islam, sesiapa yang meninggalkan puasa pada tahun sebelumnya wajib mengantikannya sama ada dengan berpuasa atau dengan membayar denda yang telah ditetapkan mengikut jumlah puasa yang telah ditinggalkan. Dibawah ini akan dikongsikan niat ganti puasa.

NIAT GANTI PUASA (QADA)

Maksud niat :

“Sahaja aku puasa esok hari bagi menggantikan fardhu Ramadhan kerana Allah taala”

SYARAT SAH GANTI PUASA

– Niat

– Menahan diri dari melakukan perkara yang membatalkan puasa dari fajar hinggan matahari terbenam.

AMALAN SUNAH PUASA

– Bersahur

– Memperbanyak amal ibadah sunah

– Berbuka di awal waktu

 

Kita semua sedia maklum bahawa puasa merupakan ibadah wajib dan hanya boleh ditinggalkan jika menghadapi keuzuran semasa bulan ramadhan. Bagi mereka yang telah meninggalkan puasa tanpa sebab keuzuran seperti masalah kesihatan yang memudaratkan maka anda wajib menggantikan puasa dengan puasa ganti (qada). Manakala bagi mereka yang telah meninggalkan puasa kerana keuzuran (jika puasa maka akan mendatangkan mudarat kesihatan) maka hendaklah menggantikannya dengan membayar fidyah.

Firman ALLAH yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.