Pengeluaran RM 10,000 KWSP “One-Off” Boleh Dilakukan

Perjuangan dalam pengeluaran RM 10,000 “One-Off” masih diteruskan walaupun pihak kerajaan masih berdiam diri mengenai tuntutan kebanyakkan rakyat Malaysia ini.

 

Oleh kerana hal ini banyak memberi impak situasi semasa dalam Malaysia, telah banyak pihak termasuklah pakar perunding kewangan berpendapat bahawa pengeluaran RM 10,000 ini boleh dilakukan dengan syarat tertentu.

 


PENGELUARAN RM 10,000 PATUT DITERUSKAN

 

Menurut pendapat pakar Perunding Kewangan, Ieza Yusof, kekurangan kesedaran dan ilmu segi pengurusan kewangan dalam kalangan masyarakat kita pada hari ini merupakan antara faktor utama mengapa sesetengah pihak gagal bangkit daripada kemiskinan.

 

Beliau turut bersetuju dengan kenyataan yang dibuat oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz bahawa sekiranya pengeluaran KWSP Tambah diteruskan akan mengakibatkan ramai ahli KWSP bersara pada garis kemiskinan.

 

Tetapi, ia bukan bermaksud pengeluaran KWSP tersebut tidak boleh dilakukan.

 


PENGURUSAN YANG BAIK

 

Menurut beliau, sebagai perancang kewangan dimana dalam keadaan sekarang terdapat wabak penyakit dan bencana banjir ini, rakyat sedang berada dalam fasa gangguan emosi dan kegawatan ekonomi.

 

Disebabkan oleh itu, penyelesaian yang ada hanyalah pengeluaran KWSP.
“Saya turut bersetuju untuk ahli KWSP yang ada jumlah wang RM 10,000 itu untuk mengeluarkan wang tersebut disebabkan bagi memperbaiki keadaan emosi dahulu. Tetapi, kita mesti tahu ilmu cara mengurus”, jelasnya.

 

Menurut beliau, lebih baik sekiranya ahli KWSP diberi pendedahan dengan ilmu pengurusan kewangan yang betul sebelum mereka menerima wang tersebut agar dapat diurus dengan baik dan teratur.

 


UMNO GESA PENGELUARAN KWSP

 

UMNO menggesa kerajaan supaya mempertimbangkan permintaan rakyat agar membenarkan pengeluaran wang KWSP secara one-off RM 10,000.

 

Ketua Pemuda UMNO iaitu Datuk Asyraf Wajdi merupakan antara yang sangat memperjuangkan pengeluaran ini sejak dahulu lagi. Namun, setakat ini belum ada lagi keputusan yang positif mengenai pengeluaran ini walaupun Perdana Menteri juga merupakan ahli UMNO.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×