‘Pergi’ disaat tidur. Amalkan pesanan Rasulullah ini

Oleh sebab itu, di dalam Islam kita dituntut untuk mengamalkan doa sebelum tidur. Ini kerana sekiranya kita tidak lagi bangun, InsyaAllah kematian kita itu dalam keadaan beriman atau husnul khotimah.

Rasulullah S.A.W. sendiri pernah bersabda kepada isterinya, Siti Aisyah: “Ya, Siti Aisyah! Jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara.”

“Apakah perkara itu, Ya Rasulullah?,” tanya Siti Aisyah.

“Pertama, engkau harus khatam al Quran. Kedua, pastikan bahawa engkau mendapat syafa’at daripada Rasulmu. Ketiga, pastikan engkau mendapat reda dari Muslim dan Muslimat. Keempat, kamu harus melaksanakan haji atau umrah,” kata baginda.

Membaca surah al-Ikhlas sebanyak tiga kali sebelum tidur seolah-olah khatam al-Quran.

Mendengar apa yang disabdakan Rasulullah, Siti Aisyah bertanya bagaimana cara untuk melaksanakan empat perkara itu dalam tempoh singkat.

Rasulullah tersenyum dan bersabda:

  • Jika engkau akan tidur, bacalah surah al-Ikhlas tiga kali seakan-akan engkau telah khatam al-Quran.

‘Qul huallaahu ahad’ Allaah hussamad’lam yalid walam yuulad’walam yakul lahuu kufuwan ahad’ (3x)

  • Bacalah selawat untukku dan untuk para Nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberimu syafaat di hari kiam4t.

Allaahumma shallii ‘alaa saiyyidina Muhammad wa’alaa aalii saiyyidina Muhammad (3x)

  • Beristighfarlah untuk para mukminin makan mereka akan meredai engkau.

Astaghfirullaah hal ‘adziim al lazhii laa ilaaha illaa huwal hayyul qayyuum wa atuubu ilaih (3x)

  • Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir, maka seakan-akan engkau telah melaksanakan ibadah haji dan umrah.

Subhanallaah Walhamdulillaah Walaa ilaaha illallaah hu wallah hu akbar (3x)

Peminat-peminat hiburan tanah air pernah dikejutkan dengan kepergian mengejut pelawak terkenal Abam atau Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan, Ketika Allahyarham Syed Umar Mokhtar atau Abam meninggal dunia, ada sekelompok masyarakat yang memperkatakan tentang saiz badannya sebagai punca kepada masalah kesihatan yang membawa kepada kematian

'Pergi' disaat tidur. Amalkan pesanan Rasulullah ini

Namun, seperti yang dilaporkan oleh keluarganya, abam cuma mengalami demam beberapa hari dan tidak sihat dalam tempoh yang tidak lama Ketika pemergiannya pada usia 30an itu, ribuan manusia berkumpul dan berhimpun serta bercakap tentang kebaikannya dan segala amal baik yang dilakukan sepanjang hidupnya

Manakala  seorang lagi pelakon Ashraf Sinclair,41, meninggal dunia ketika waktu tidur dipercayai terkena serangan jntung.

'Pergi' disaat tidur. Amalkan pesanan Rasulullah ini

Allahyarham Ashraff Sinclair meninggalkan kita. Beliau terkenal sebagai seorang yang amat menitik beratkan soal kesihatan Rutin harian di ‘gym’ tidak ditinggalkan. Malah beliau menjadi duta kepada makanan dan biskut yang menyihatkan. Allah jemput beliau jam 3.40 pagi asbab serangan jantung pada usia 40an


Jom Bantu Share Artikel Ini
×