Petua Hilangkan Sakit Gigi

Petua hilangkan sakit gigi mujarab tanpa perlu makan ubat. Di bawah ini DigitalMukmin share dengan anda 5 Petua Mujarab Hilangkan Sakit Gigi dan Gusi.

Semua pasti pernah mengalami sakit gigi bukan? Tambahan pula kalau tengah makan dan minum ais, sakitnya hingga buat diri hampir hilang waras. Jadi cepat-cepatlah bookmark petua cara hilangkan gigi sakit ini sekarang.

Petua Hilangkan Sakit Gigi

5 PETUA MUJARAB HILANGKAN SAKIT GIGI

Banyak petua-petua yang bagus dan boleh digunakan bagi hilangkan sakit gigi berlubang buat seketika. Petua dibawah adalah antara 7 petua mudah hilangkan sakit gigi anda kerana kebanyakan bahannya memang tersedia di dapurmalaysia. Jadi, ayuh cuba petua dibawah!

1. BERSIHKAN GIGI & MULUT

Sejak kita kecil lagi kita sudah diajar tentang betapa pentingnya penjagaan gigi yang sempurna. Masa kita kecil ibu selalu berpesan “Berus gigi sebelum tidur, nanti gigi ronggak!”.

Gigi harus dijaga dengan menggunakan kaedah dan juga pada waktu yang betul. Bakteria dalam mulut merupakan sebab utama sakit gigi berlanjutan. Ia juga menjadi penyebab kepada kerosakan gigi dan gusi.

Untuk hilangkan sakit gigi anda perlu membersihkan gigi dan mulut supaya dapat membunuh bakteria tersebut terutamanya selepas makan.

2. GARAM MASAKAN

Garam merupakan bahan paling mudah untuk didapati di rumah kita dan merupakan petua hilangkan sakit gigi paling mujarab.

Kandungan sodium dalam garam mampu hilangkan sakit gigi berlubang dan juga ulser.

Cara untuk guna garam mudah sahaja, ambil sedikit garam dan kacau di dalam segelas air suam dan kumur air tersebut 3 kali selama 5 saat. InsyaAllah dalam masa sekejap, sakit gigi pasti hilang.

3. LIMAU / LEMON

Limau atau lemon boleh menjadi bahan utama untuk hilangkan sakit gigi! Ya, betul, acid citric di dalam limau atau lemon mampu membantu menghilangkan rasa sakit dan memberi antiinflamatory effect kepada gusi dan gigi.

Cara amalkan petua ini, potong limau atau lemon kepada 2 bahagian lalu diperah jusnya ke dalam bekas. Kemudian campur dengan sedikit air suam. Lalu kumur air bancuhan limau atau lemon suam itu selama 5 saat sebanyak 3 kali.

4. BAWANG PUTIH

Bawang putih bersifat antibiotik , dan sangat efektif untuk mengurangkan sakit gigi kerana boleh membunuh bakteria pada sakit gigi yang berlubang.

Untuk petua ini guna satu labu bawang putih dan tumbuk sehingga halus. Kemudian tambahkan sedikit garam masakan dan kemudian oleskan pada bahagian gigi yang sakit.

Ulangi langkah rawatan ini beberapa kali atau beberapa hari untuk menghilangkan sakit tersebut.

5. BAWANG MERAH

Bawang merah juga boleh digunakan sebagai ubat sakit gigi.

Petuanya ambil satu biji bawang merah, dan hiris. Kemudian kunyah hirisan bawang merah menggunakan bahagian gigi sakit dan berlubang sehingga rasa sakitnya hilang.

Jika gigi terlampau sakit dan tak boleh dikunyah, blend dan kumur air bawang tersebut. Bawang merah akan membunuh bakteria dan memberikan kesan kebas kepada gigi.

PERGI KLINIK GIGI UNTUK RAWATAN SUSULAN

Petua hilangkan sakit gigi ini adalah bersifat sementara, anda perlulah ke klinik gigi kerajaan dan buat pemeriksaan gigi dan seterusnya melalui proses rawatan sakit gigi anda.

Gigi kita perlu dijaga kerana ianya tidak akan tumbuh buat kali kedua selepas rosak.

Digital Mukmin berharap anda akan dapat manfaat dan informasi daripada petua sakit hilangkan sakit gigi ini. Jangan lupa share dan viralkan artikel ini terima kasih!


Jom Bantu Share Artikel Ini
×