Resepi Donut

Resepi Donut | Digital Mukmin akan kongsikan resepi donut yang lembut dan tidak perlu diuli! bolehlah anda nikmati donut bersama keluarga.

Bila dengar pasal donut mesti semua ingat yang mudah je nak buat kan? Tapi kebanyakkan first timer akan hadapi masalah donut tak jadi disebabkan donut serap banyak minyak, mengecut lepas digoreng dan juga donut menjadi keras bila dah sejuk.

Selepas mencuba dan mencuba, Puan Nurul Azfa atau lebih dikenali dengan panggilan Kak Nurul telah Berjaya menghasilkan resepi donut yang sangat lembut. Walaupun digoreng pada waktu pagi, hingga ke malam donut masih lembut!

Yang paling best, resepi ini tak perlu menguli. Simple sangat, insha Allah bagi yang kurang mahir pun boleh buat dan menjadi.

Jom kita tengok resepi beliau ini selengkapnya.

RESEPI DONUT LEMBUT DARI PAGI SAMPAI ESOK!

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.

BAHAN-BAHAN

1 paket yis
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu marjerin
1 sudu teh garam
resepi donut tanpa uli

CARA-CARA

Ini pula adalah langkah membuatnya.

1. Satukan Bahan Basah

Mula-mula, masukkan semua bahan basah iaitu air suam, yis, susu, dan gula ke dalam sebuah bekas.

Tunggu sehingga kembang. Sementara nak kembang boleh buat bahan kering.

2. Satukan Bahan Kering

Di dalam sebuah bekas yang lain, satukan pula bahan kering iaitu merjerin, tepung, garam, dan baking powder.

Ramas hingga sebati.

3. Campurkan Bahan Kering & Bahan Basah

Kemudian masukkan bancuhan bahan basah (yis yang telah kembang) dalam bancuhan bahan kering (tepung). Gaul rata dan tutupkan adunan.

Nak tutup dengan plastic wrap pun boleh. Kak Nurul tutup dengan kain.

4. Tunggu 1 Jam

Biarkan adunan tadi selama 1 jam.

Lepas 1 jam, tengok adunan dah naik dua kali ganda. Sekarang dah bolehlah canai dan terap.

5. Bentukkan Donut

Terapkan comel-comel. Anda boleh bentukkan donut menggunakan acuan atau menggunakan jari sahaja

6. Gorengkan

Bila dah siap, gorengkan dalam minyak panas.

Inilah hasil gorengan penuh kasih sayang! Nampak tak kegebuan di situ?

7. Salut Gula

Akhir sekali, salutkan donut tadi dengan gula yang dikisar atau boleh terus gunakan gula halus / gula kastor.

Nak letak topping lain macam coklat ke, boleh je. Ikut suka hati tekak masing-masinglah ya.

SELAMAT MENCUBA

*Resepi donut tanpa uli ini disumbangkan oleh Puan Nurul Azfa Azizan dan ia diterbitkan semula dengan kebenaran.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.