SAPS NKRA Di Tutup Sementara

SAPS NKRA Di Tutup Sementara, mengikut informasi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) kini ditutup buat sementara waktu kerana terdapat dakwaan berlaku kebocoran maklumat.

Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia berkata, sistem SAPS telah digantung buat sementara waktu. Hal ini demikian kerana timbul kebimbangan berhubung isu keselamatan susulan terdapat dakwaan berlaku serangan terhadap sistem itu.

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) adalah portal rasmi digunakan bagi menyemak keputusan peperiksaan anak-anak secara atas talian oleh ibu bapa secara meluas sebelum ini

SAPS NKRA DITUTUP SEMENTARA

Berikut adalah kenyataan media dari Menteri Pendidikan:

“Pihak kementerian sedang menganalisis dakwaan yang dihantar ke kami dan saya telah arahkan penutupan sementara sistem SAPS dan mengenal pasti kelemahan sistem tersebut,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bagi jangka panjang, katanya, kementerian akan mengemaskini pengurusan projeknya dan proses pengurusan risiko bagi semua projeknya oleh kerana masalah seperti itu tidak boleh terus berlaku.

“Dalam tempoh ini, sistem lain termasuk laman web dan aplikasi akan berjalan seperti biasa. Saya sangat menghargai maklum balas yang diberikan atas isu ini.

“Kami memerlukan pandangan daripada semua orang untuk melakukan pembaharuan dalam kementerian ini.” katanya.

Terdahulu sebuah media melaporkan, satu emel tanpa nama tersebar luas mendakwa SAPS yang diperkenalkan pada Julai 2011 bagi memusatkan keputusan peperiksaan dari semua negeri terdedah kepada serangan dipanggil suntikan SQL.

Emel itu juga mendakwa, butir peribadi 4.9 juta pelajar bersama nombor MyKad ibu bapa mereka terdedah kepada penyalahgunaan. DigitalMukmin berharap agar maklumat ini tidak benar. Semoga maklumat kita semua tidak bocor kepada pihak luar.

Matlamat SAPS ialah untuk menilai prestasi akademik pelajar dan membolehkan pentadbiran yang lebih baik. Untuk tutorial mengenai Saps Ibu Bapa boleh lawati post-post lama kami di belakang ya.

Guru-guru dikehendaki memasukkan keputusan peperiksaan dan ujian pelajar ke dalam sistem pengkalan data bagi  membolehkan ibu bapa mengakses keputusan akademik anak-anak mereka.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×