Semak Kedudukan Kelas Online Dengan SAPS NKRA

Semak kedudukan kelas secara online menggunakan sistem SAPS Ibu Bapa. Bagi ibu bapa yang mahu semak keputusan peperiksaan anak anda, bolehlah menggunakan SAPS NKRA.

Semakan SAPS Ibu Bapa Kedudukan Dalam Kelas Secara Online

Ingin menyemak kedudukan anak anda didalam kelas untuk peperiksaan dalam di sekolah? Kebanyakkan ibu bapa dan penjaga murid/pelajar masih belum mengetahui bagaimana untuk menyemak Kedudukan Dalam Kelas (KDK) anak mereka.

Untuk pengetahuan semua waris, SAPS semakan ibu bapa boleh disemak secara atas talian (online) dengan mengakses Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS Ibu Bapa)

Selain daripada dapat menyemak kedudukan dalam kelas, sistem ini juga memaparkan kedudukan keseluruhan tingkatan/aliran. Oleh itu, ini boleh memberi gambaran kedudukan kelas para pelajar untuk pembelajaran pada tahun hadapan.

SEMAKAN SAPS IBU BAPA ATAS TALIAN (ONLINE)

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan sistem penyimpanan data pelajar. Sistem ini diasaskan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Pelajaran Malaysia dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu.

Berikut dikongsikan cara membuat semakan SAPS Ibu Bapa Kedudukan Dalam Kelas 2019  untuk panduan ibu bapa, penjaga dan pelajar.

SAPS IBU BAPA KEDUDUKAN DALAM KELAS

Sistem semakan SAPS Ibu Bapa boleh diakses dan digunakan untuk mengetahui keputusan peperiksaan murid – murid sekolah rendah daripada Murid Tahun 1 hingga Murid Tahun 6. Selain itu, semakan SAPS juga memaparkan keputusan peperiksaan pelajar sekolah menengah dari Pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.

Keputusan peperiksaan pelajar yang boleh disemak dalam Sistem SAPS adalah seperti berikut :-
1. Ujian 1 dan Ujian 2
2. Peperiksaan Pertengahan Tahun
3. Peperiksaan Akhir Tahun
4. Peperiksaan Percubaan untuk UPSR, PT3 dan SPM

Nota : Keputusan penuh peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM tidak boleh disemak melalui Sistem SAPS.

CARA SEMAK KEDUDUKAN DALAM KELAS MELALUI SAPS IBU BAPA

Langkah 1 : Carian Murid

Sila masukkan Nombor Sijil Lahir/ Kad Pengenalan Pelajar (Tanpa “-” atau “space”)

Langkah 2 : Carian Sekolah

Sila masukkan maklumat sekolah pelajar, sekolah terkini atau sekolah sebelum ini

Negeri
Nama Sekolah

TAKWIM KEMASUKAN MARKAH PEPERIKSAAN DALAMAN SAPS TAHUN 2020

Untuk mendapatkan keputusan peperiksaan terkini yang telah dikemaskini, sila pastikan semakan dibuat selepas markah selesai diisi. Berikut merupakan Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2019 untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah.

Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan ini ada memaparkan jenis peperiksaan, tarikh mula dan tarikh akhir key in markah.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×