Semua muka breakout nak claim ‘Penyakit Ain’

Apa itu penyakit ain yang mendadak jadi perhatian setelah muncul tren di tiktok. Tidak dinafikan, pengguna media sosial sememangnya mudah terpengaruh dengan trend. Apa sahaja perkara baru yang muncul, mereka cuba untuk melakukannya demi kepuasan dan perhatian.

Semua muka breakout nak claim 'Penyakit Ain'

Terbaru, ada pula satu trend baru dalam kalangan pengguna platform TikTok kononnya menghidap penyakit ‘ain’ sehingga wajah bertukar menjadi ‘breakout’ akibat hasad dengki orang ramai. Menerusi perkongsian video, dua orang gadis memuat naik foto berbentuk video memaparkan perbandingan antara sebelum dan selepas ‘terkena’ penyakit itu sehingga tular di platform berkenaan.

https://www.tiktok.com/@gwynazth/video/6986910145540279579?sender_device=pc&sender_web_id=6958995976778892802&is_from_webapp=v1&is_copy_url=0

Berikutan trend menghasilkan ‘content’ tersebut, beberapa individu tampil menegur dengan menegaskan bahawa perkara itu tidak boleh dibuat bergurau dimana seolah-olah mahu mengundang perkara yang tidak baik.

@littlemissfei

Muka breakout bukan petanda awak kena penyakit ain 😊✨ #fyp #eseikeli #nasihat #dontplay #positivemindset #fypgaknihh #reminderislamic #foryouuuuu

♬ bunyi asal – 𝖍𝖆𝖓𝖊𝖊𝖇𝖆𝖘𝖎𝖗𝖆𝖓 🦋 – ℎ𝑎𝑛𝑒𝑒𝑒 🕊

Apa itu Penyakit Ain

Penyakit ain adalah penyakit yang tidak asing bagi umat Islam. Penyakit ini

  • Merupakan gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang disertai oleh perasaan iri dan dengki.
  • Pandangan mata dipercaya bisa memengaruhi perasaan dan pikiran yang berdampak negatif bagi kesihatan.
  • Boleh menimpa seseorang yang menjadikan orang memiliki kecemburuan besar kepada orang lain.

Penyakit Ain Menurut Nabi Muhammad SAW

Penyakit ain ini telah dikenal sejak zaman Nabi Muhammad SAW. Dalam sebuah hadist, Nabi Muhammad SAW bersabda,

“Ain itu benar-benar ada. Andaikan ada sesuatu yang bisa mendahului takdir, sungguh ‘ain itu bisa.”

(HR. Muslim No.2188).

Nabi Muhammad SAW pernah menyarankan bahwa seseorang untuk diruqyah untuk menyembuhkan dirinya dari penyakit ain. Dikisahkan Nabi Muhammad SAW pernah melihat anak perempuan Ummu Salamah r.a. yang masih kecil dengan wajah yang cenderung berwarna hitam. Nabi Muhammad SAW bersabda,

“Mintakanlah ruqyah untuknya karena dia terkena nadzarah (penyakit ain).”

HR. al-Bukhari dan Muslim).

Semua muka breakout nak claim 'Penyakit Ain'
jangan sering memperlihatkan video anda dan keluarga ,terutamanya anak agar tidak terkena ain

Cara Mencegah Penyakit Ain

Asal penyakit ain ini adalah adanya hasad atau perasaan iri dan dengki atas sesuatu yang dimiliki orang lain. Orang yang memiliki perasaan tersebut tentunya akan memiliki pandangan yang penuh kebencian atas kebahagiaan seseorang. Cara mencegah penyakit ain adalah dengan mendoakan keberkahan bagi baginya dan senantiasa meminta perlindungan oleh Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,

“Jika seorang dari kalian melihat pada diri saudaranya suatu hal yang menakjubkan maka doakanlah keberkahan baginya, karena ‘ain itu benar adanya.”

(QS. An Nasa-i No.10872 dishahihkan Al Albani dalam Shahih An-Nasa-i).

Hal yang penting untuk dilakukan untuk menghindari penyakit ain ini dengan mengilangkan perasaan iri dan dengki atau hasad. “Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikaruniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain. (Karena) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan, dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan mohonlah kepada Allah sebagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu” (QS. An Nisa’: 32).

Doa Terhindar dari Penyakit Ain

Semua muka breakout nak claim 'Penyakit Ain'

Penyakit ain juga dapat menimpa siapapun tak terkecuali dengan anak-anak. Oleh karena itu setiap orang tua harus senantiasa mendoakan anak-anak mereka agar terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT. Orangtua juga dapat membacakan doa agar anak terhindari dari penyakit seperti yang pernah dicontohkan oleh Nabi Muhammad SAW berikut ini.

“U’iidzuka bikalimaatillaahit-taammah, min kulli syaithoonin wa haammah, wa min kulli ‘ainin laammah”

“Aku memohon perlindunganmu dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, dari segala gangguan setan, binatang penggangu, dan dari pandangan mata yang buruk.”

Demikian adalah informasi tentang apa itu penyakit ain dan bagaimana cara untuk mencegahnya. Semoga kita senantiasa terhindar dari penyakit ain dan selalu mendapatkan perlindungan oleh Allah SWT.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×