SOP baharu KKM berkaitan ‘lockdown’ akan dikeluarkan – Datuk Seri Ismail Sabri

PUTRAJAYA, 7 April 2020 – KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) akan mengeluarkan prosedur baharu operasi standard (SOP) bagi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan yang telah dikenal pasti.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah ini diambil untuk memastikan perintah berkurung (lockdown) itu lebih berfokus kepada kawasan berfokus yang mempunyai kes positif.

“KKM sebenarnya sedang mengkaji beberapa kawasan yang akan dikenakan PKPD, tapi mereka masih membuat penilaian secara lebih lanjut sebab yang pentingnya kali ini kita lebih berfokus dan effektif.

“Kita tidak mahu hanya mengambil kawasan radius yang lebih luas itu keputusan yang dicapai. Misalnya mungkin satu kampung sahaja yang terdapat positif punya kes, tetapi kawasan yang ditutup terlalu luas hingga enam kilometer radius dan sebagainya.

“Jadi, kerana itulah KKM akan buat SOP yang baharu mengenai kawasan yang akan dikenakan ‘lockdown’ sepenuhnya,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri-menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Pejabat Perdana Menteri semalam.

Beliau berkata demikian selepas ditanya bagaimana cara kerajaan menetapkan kriteria kawasan yang dikenakan PKPD memandangkan Lembah Pantai yang sudah mencapai lebih 300 kes positif tetapi belum dikenakan perintah tersebut.

Mengulas lebih lanjut, Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata, dengan adanya SOP baharu daripada KKM itu akan dijadikan garis panduan untuk tindakan selanjutnya bagi kawasan Lembah Pantai.

“Kita akan lihat (tindakan yang akan diambil) di Lembah Pantai mungkin tempatnya dari segi kepadatannya (penduduk) tinggi. Jadi kita akan lihat bagaimana, tempat mana dan sebagainya yang perlu diadakan lockdown.

“Mesti kita tahu kalau ada lockdown bermakna kawasan itu ditutup sepenuhnya, tidak boleh keluar rumah, tidak boleh beli barang dan sebagainya,” katanya.

Sumber: SinarHarian


Jom Bantu Share Artikel Ini
×