STR Semakan 2023 : Kemaskini & Rayuan Permohonan

Permohonan dan semakan STR 2023 kini boleh dibuat di portal Malaysia rasmi. Bantuan kerajaan yang diperuntukkan kepada kumpulan B40 itu kini diberi nama baharu iaitu Sumbangan Tunai Rahmah (STR). STR akan dibayar secara berperingkat kepada penerima yang layak pada 17 Januari 2023 bersamaan dengan hari Selasa.

Maksud STR

STR ialah bantuan kewangan yang menggantikan Bantuan Tunai Rakyat, Bantuan Tunai Malaysia (BKM), Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dan bantuan kewangan terdahulu. STR diberikan kepada kumpulan B40 yang layak, yang terdiri daripada isi rumah bujang dan keluarga.

Kerajaan membawa konsep ini yang dipanggil Payung Rahmah sebagai induk kepada inisiatif untuk membantu golongan kurang berkemampuan untuk mengatasi cabaran kenaikan kos sara hidup.

str rayuan

Tarikh Pembayaran STR

STR fasa 1 akan dibayar mengikut tarikh berikut:

17 Januari 2023

Bayaran akan diagihkan secara berperingkat.

Semakan STR 2023

Semakan STR boleh dilakukan dengan cara berikut:

  1. Layari laman web https://bantuantunnai.hasil.gov.my (akan dibuka pada 17 Januari 2023).
  2. Login STR
  3. Masukkan nombor ID.
  4. Masukkan kata laluan.
  5. Klik log masuk.

Anda boleh menggunakan maklumat log masuk daripada sistem terdahulu seperti MYBKM, MBSH, MYBPN, MYBTR dan lain-lain untuk log masuk ke sistem STR.

Jumlah Pembayaran Fasa 1

Kategori bujang akan menerima bayaran RM100, manakala isi rumah pula menerima bayaran RM300.

Penerima MySTR yang tidak mempunyai akaun bank juga boleh membuat pembayaran di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 17 Januari 2023.

Jangan lupa untuk menyemak semula maklumat yang didaftarkan dengan kerajaan untuk memastikan ia betul dan terkini, supaya anda tidak terlepas pembayaran STR.

Perlu diingatkan bahawa bantuan ini diberikan untuk membantu golongan B40 yang memerlukan, jadi pastikan anda menggunakannya dengan bijak dan ia dapat membantu anda mengatasi cabaran kenaikan kos sara hidup

Jom Bantu Share Artikel Ini
×