Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Menurut Louisa atau nama Islamnya Louisa Alissa Chong Abdullah, beliau sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap tiga angin ahmar sehingga koma.

Wanita berusia 64 tahun itu berkata, beliau bukan ingin meminta simpati orang ramai sebaliknya membuktikan bahawa mampu bɛrdepan dugaan tersebut disamping bergelar seorang saudara baru.

Melalui ruangan komen, rata-rata netizen terkejut kerana baru mengetahui Louisa Chong sudah menjadi seorang Muslim dan mendoakan agar beliau terus diberi kekuatkan menempuh kehidupan.

Baru Tahu Madam Louisa Chong Peluk Islam

MasyaAllah Tak Sangka Beliau Dah Peluk Islam

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah, Dia akan memilih sesiapa sahaja yang Dia Kehendaki. Sungguh beruntung jika kita dipilih dan salah seorang yang menerima hidayah dari Allah.

Alhamdulillah pelakon dan pelawak, Lousia telah mendapat hidayah dari Allah untuk memeluk Islam. Lousia atau nama Islamnya Lousia Alissa Chong Abdullah.

Berusia 64 tahun sekarang ini, sebenarnya beliau sudah lama memeluk Islam dan teruja berkongsi pɛngalamannya menunaikan ibadah umrah di Tanah Suci dalam sebuah video youtube.

Di dalam perkọngsiannya itu, Lousia yang terkenal dengan watak komedi ini begitu sebak memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mɛnghidap angin ahmar dan mengalami tiga strok sehinggakan suaminya koma beberapa tahun lalu.

Katanya perkongsian ini bukan untuk meminta simpati orang ramai tetapi bagi membuktikan bahawa dia mampu bɛrdepan dugaan tersebut walaupun bergelar saudara baru.

Sudah lama menjadi Mualaf, Lousia mendapat hidayah & memeluk Islam.

Jelas dia diberi kekuatan untuk menjaga suami tersayang hingga kini boleh berjalan secara perlahan-lahan. Dia juga turut bersyukur kerana diberi peluang bersama-sama suaminya menunaikan umrah biarpun pelbagai dugaan datang menimpa keluarganya.

Walaupun sebagai saudara baru, Lousia menerima ujian dari Allah tetapi dalam masa sama tidak sesekali berputus asa. Malah dia juga tidak mahu meminta simpati orang ramai sebaliknya mahu buktikan mampu berdepan cabaran tersebut walaupun baru bergelar mualaf.

Katanya lagi, kɛhidupan di dunia ini pɛnuh dugaan ujian. Walaupun perit dan pahit untuk menghadapinya tetapi perlu faham konsep ‘ujian’ itu dan mematangkan diri kita untuk tidak berputus asa dan terus berjuang.

Louisa Chong

“Saya tidak pernah putus,” demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik melalui video Yọutube JayIbrahim Al Islam.

“Suami saya menghidap tiga strok dan ia sangat serius sehingga mṳntah darah dan akhirnya koma.

“Ketika dia koma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta simpati, yalah sebagai seorang yang bergelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sebegitu untuk minta simpati.

“Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah seorang ahli keluarga mengalami penyakit serius seperti ini, boleh belajar dari pengalaman saya.

“Saya tak kata saya seorang yang alim, tapi saya percaya sebagai seorang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya reda jika Allah nak tarik nyawa suami saya.

“Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh berjalan dan saya boleh jejak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

Louisa Chong Masuk Islam

“Walaupun dalam keadaan berkerusi roda, tapi suami saya tetap berusaha untuk berjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

“Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kehidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah bɛrputus asa, saya terima dengan reda ujian dari Allah.

“Sebab Allah amat sayang pada hamba-Nya sebab itu Dia beri dugaan dan cabaran pada kita.

Perkongsian di laman Yọutube ini juga mendapat reaksi berbeza-beza dari netizen. Lousia Chong yang memang mempunyai peminatnya tersendiri dan ramai terkejut kerana baru mendapat tahu pelakon ini sebenarnya sudah lama masuk Islam.

Apa-apapun sama-samalah kita berdoa supaya Madam Lousia Chong terus istiqomah dalam penghijrahan ini. Semoga beliau tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran di dunia ini. Terutama sekali kehidupan dia selepas memeluk agama Islam ini.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×