Tanda Tanda Mengandung

Tanda Tanda Mengandung | Anda masih tertanya – tanya apakah tanda tanda awal mengandung? Digital Mukmin akan kongsikan tanda tanda mengandung dengan anda semua.

Individu yang mengalami haid yang teratur tidak susah untuk megetahui tanda awal kehamilan. Namun begitu, bagi individu yang mengalami haid yang tidak teratur ianya agak susah untuk mengetahui dan mengenalpasti tanda awal kehamilan. Dibawah ini akan dikongsikan tips dan petua bagi mengetahui tanda awal kehamilan bagi individu yang mengalami haid yang tidak teratur. Namun begitu, anda perlu mendapatkan kepastian daripada doktor.

TANDA TANDA MENGANDUNG

MUAL DAN MUNTAH (MORNING SICKNESS)

Selalunya tanda awal kehamilan yang hampir ke semua wanita akan rasai adalah mual dan muntah. Kebiasaanya tanda – tanda ini akan berlaku pada awal kehamilan hingga 4 minggu awal kehamilan. Pada ketika itu, anda perlu pastikan anda minum air secukupnya agar tidak berlaku dihidrasi.

BERASA LETIH

Tanda ini akan berlaku kepada semua wanita yang hamil apabila hormon progesterone tidak seimbang dalam badan. Samaada wanita yang mengalami kitaran haid yang normal mahupun tidak normal akan menghadapi tanda ini. Sebagai contoh anda bangun pagi, pada waktu tengah hari sudah merasa leh dan mengantuk yang amat sangat.

PERUT BERASA TIDAK SELESA DAN MEMULAS

Tanda tanda ini kebiasaanya berlaku ketika awal kehamilan atau trismeter yang pertama. Hormon kehamilan akan mempengaruhi saluran otot antara perut dan kerongkong untuk berada didalam keadaan tenang dan rileks sehingga akan menyebabkan kembung perut. Bagi mengelakkan tanda ini daripada berlaku, anda perlu makan dalam kuantiti sedikit dahulu sebelum mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak.

DEMAM ATAU SUHU BADAN MENINGKAT

Disebabkan oleh hormon yang tidak stabil, sesetengah orang hamil akan demam atau suhu badan meningkat. Kebiasaanya tanda ini akan beserta dengan morning sickness. Jika anda mengalami tanda ini, anda perlu banyakkan berehat dan tidak boleh melakukan kerja – kerja yang berat.

BERAT BADAN BERTAMBAH

Kebiasaanya pada trimester pertama, berat badan anda akan meningkat dan badan akan berasa semakin berisi. Mungkin ada dikalangan anda yang dak akan menyedari perubahan berat badan ini. Berat akan bertambah antara 1 sehingga 5 kg walaupun anda hanya makan jumlah makanan yang sama seperti hari-hari sebelumnya.

PAYUDARA SEMAKIN BESAR

Tanda ini akan berlaku semasa minggu ke empat kehamilan. Payudara akan membengkak sedikit dan kelihatan besar dan lembut. Puting payudara akan bertukar warna dari warna cerah kepada warna yang lebih gelap sedikit. Ini bergantung pada warna kulit individu.

NAIK JERAWAT DI BELAKANG BADAN ATAU DIMUKA

Semasa berlaku proses kehamilan, kelenjar minyak berfungsi dengan agak menganas. Maka jerawat akan tumbuh pada muka atau di bahagian kulit nipis seperti di belakang badan. Namun sekiranya jerawat yang muncul terlalu banyak, anda disyorkan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dikhuari berjangkit dengan kuman bakteria.

KERAP MEMBUANG AIR KECIL DAN BERPELUH

Tanda terakhir yang biasanya dianggap ‘common’ berlaku pada wanita hamil ialah kerap kencing dan kerap berpeluh. Anda tidak perlulah risau sekiranya mengalami masalah ini kerana ini adalah perkara biasa. Jika anda yang berbadan agak gempal, kerap berpeluh mungkin agak merunsingkan. Maka anda disyorkan untuk mandi lebih kerap daripada biasa. Mandi dapat membersihkan badan serta membuang minyak yang keluar dari kelenjar minyak di badan kita.

Jadi inilah tanda – tanda awal kehamilan bagi mereka yang mengalami masalah haid tidak teratus. Namun begitu, anda perlu dapatkan pemeriksaan dan juga rawatan daripada doktor.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.