[Terkini] Pengeluaran RM 10,000 KWSP Secara “One-Off” Masih Boleh Direalisasikan

 

Tuntutan rakyat dalam pengeluaran RM 10,000 “One-Off” tetap diteruskan walaupun pihak kerajaan masih membisu mengenai tuntutan majoriti rakyat Malaysia ini.

 

Oleh kerana hal ini banyak mendatangkan impak besar situasi semasa dalam Malaysia, banyak pihak telah tampil memberikan hujah-hujah dan jalan penyelesaian termasuklah pakar perunding kewangan yang berpendapat bahawa pengeluaran RM 10,000 ini boleh dilakukan dengan syarat-syarat yang tertentu.

 


PENGELUARAN RM 10,000 BOLEH DIREALISASIKAN

 

Mengikuti hujah pendapat pakar Perunding Kewangan, Ieza Yusof, ketidakpekaan dalam ilmu pengurusan kewangan di kalangan masyarakat Malaysia pada hari ini merupakan antara faktor terbesar terhadap mengapa sesetengah pihak gagal bangkit daripada kepompong kemiskinan.

 

Beliau sehaluan dengan pendapat Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz bahawa sekiranya pengeluaran KWSP Tambahan diteruskan akan mengakibatkan ramai ahli KWSP bersara pada bawah garis kemiskinan.

 

Akan tetapi, ia bukan bermaksud pengeluaran KWSP tersebut tidak boleh dilakukan.

 


PENGURUSAN YANG BAIK

 

Menurut beliau, sebagai perancang kewangan dimana dalam keadaan sekarang terdapat wabak penyakit dan bencana banjir ini, rakyat sedang berada dalam fasa gangguan emosi dan kegawatan ekonomi.

 

Disebabkan oleh itu, penyelesaian yang ada hanyalah pengeluaran KWSP.
“Saya turut bersetuju untuk ahli KWSP yang ada jumlah wang RM 10,000 itu untuk mengeluarkan wang tersebut disebabkan bagi memperbaiki keadaan emosi dahulu. Tetapi, kita mesti tahu ilmu cara mengurus”, jelasnya.

 

Menurut beliau, lebih baik sekiranya ahli KWSP diberi pendedahan dengan ilmu pengurusan kewangan yang betul sebelum mereka menerima wang tersebut agar dapat diurus dengan baik dan teratur.

 


UMNO GESA PENGELUARAN KWSP

 

UMNO menggesa kerajaan supaya mempertimbangkan permintaan rakyat agar membenarkan pengeluaran wang KWSP secara one-off RM 10,000.

 

Ketua Pemuda UMNO iaitu Datuk Asyraf Wajdi merupakan antara yang sangat memperjuangkan pengeluaran ini sejak dahulu lagi. Namun, setakat ini belum ada lagi keputusan yang positif mengenai pengeluaran ini walaupun Perdana Menteri juga merupakan ahli UMNO.


Jom Bantu Share Artikel Ini
×