Tutorial Kemaskini Password SAPS Ibu Bapa

Tutorial Kemaskini Password SAPS Ibu Bapa jika anda terlupa login saps ibu bapa anda. Laman Web Sistem Aplikasi Peperiksaan Sekolah (SAPS) yang sebelum ini telah ditutup kini dibuka semula, dan laman web tersebut juga telah ditambah baik dari segi keselamatan ‘log masuk’ ke dalam sistem.

Dibawah adalah tutorial berkaitan cara kemaskini password SAPS Ibu Bapa untuk semua pengguna portal rasmi sistem SAPS NKRA.

Penyelaras SAPS sekolah akan meminta semua guru untuk mengemaskini kata laluan masing-masing. Guru-guru akan diberikan kata laluan lalai (default password) yang akan diterima di emel sekolah. Nama Pengguna (Username) masih lagi dikekalkan, hanya kata laluan sahaja yang perlu dikemaskini.

Tutorial Kemaskini Password SAPS Ibu Bapa

Namun begitu kata laluan kali ini WAJIB mengikut kriteria berikut:

  • Kata laluan mesti sekurang-kurangnya 12 aksara.
  • Mengandungi kombinasi huruf besar, huruf kecil, nombor dan aksara khas (simbol).

Memandangkan sebelum ini kebanyakkan daripada anda hanya menggunakan password yang mudah diingati seperti abcdefgh atau 12345678, namun kini anda perlulah mengingati password yang lebih panjang dan mempunyai kombinasi aksara khas contohnya seperti:

ALI_samad78

Setelah selesai mengemaskini kata laluan yang baru. Anda bolehlah mencuba untuk log masuk menggunakan kata laluan yang telah dikemaskini.

Segala markah yang telah anda masuk sebelum ini masih ada dan dalam keadaan baik. Manakala bagi yang belum sempat mengisi markah sebelum ini bolehlah mengisi markah secepat mungkin. Sistem dijadualkan akan dibuka sehingga hujung Julai ini. Namun begitu anda dinasihati untuk mengisi segera kerana penyelaras peperiksaan ingin membuat pengesahan markah.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk merujuk Setiausaha Peperiksaan terlebih dahulu. Sistem SAPS ibu bapa ini akan sentiasa dikemaskini oleh Kementerian Pelajaran dari masa ke semasa.

Semoga maklumat diatas membantu anda dalam menyelesaikan masalah ini. DigitalMukmin berharap anda dapat share artikel ini supaya info ini tersebar luas dan memudahkan pengguna lain mengetahui tutorial kemaskini password SAPS ibu bapa 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.